in

Migranti na poljsko-beloruski meji noč preživeli v skladiščni hali

Približno tisoč prebežnikov je po zaostritvi razmer na poljsko-beloruski meji noč preživelo v skladiščni hali. Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je odredil, da morajo skladiščne prostore preurediti v prostor za spanje.

Po zaostritvi razmer na poljsko-beloruski meji je približno tisoč prebežnikov po navedbah beloruske strani noč preživelo v skladiščni hali, kjer so jim uredili začasne prostore za spanje. Beloruska tiskovna agencija Belta je davi od tam objavila fotografije odraslih in otrok, zavitih v odeje in spalne vreče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Angela Merkel

Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je v torek odredil, da morajo skladišče nekega logističnega podjetja v mestu Grodno v bližini meje s Poljsko spremeniti v prostor za prenočevanje prebežnikov.

Lukašenko se sooča s kritikami, da je prav on odgovoren za obupne razmere, v katerih so se znašli prebežniki. Evropska unija mu očita, da je namerno v državo pripeljal prebežnike iz kriznih regij in jih usmeril proti poljski meji, kar naj bi bilo maščevanje za sankcije EU proti Belorusiji, ki jih je povezava uvedla zaradi zatiranja opozicije in civilne družbe v državi.

V torek Poljska zoper prebežnike uporabila vodni top

Poljsko-beloruska meja
Angela Merkel

Prebežniki so v torek poskušali prečkati belorusko-poljsko mejo v bližini mejnega prehoda Kuznica/Brusgi. Poljske varnostne sile so proti njim uporabile vodni top. Številni prebežniki so se zaradi tega vrnili v prvotno šotorišče, ki so ga postavili v gozdu. Po navedbah poljske strani naj bi bilo v gozdu okoli 2000 prebežnikov. Belta je danes objavila tudi fotografije prebežnikov, ki se v šotorišču poskušajo ob ognju na prostem zaščititi pred nizkimi temperaturami okoli ledišča.

Poljska policija je davi sporočila, da je noč na omenjenem mejnem prehodu minila mirno. Po navedbah tiskovnega predstavnika poljske policije se je del prebežnikov na beloruski strani vrnil v šotorišče, del pa je noč preživel v bližini beloruskega carinskega terminala. Po njegovih navedbah na obmejnem območju tudi niso aretirali nobenega tihotapca ljudi.

Poljsko-beloruska meja
Foto : Leonid Scheglov/BelTA/REUTERS

Oznake