in

Med tistimi, ki se zdravijo na intenzivni negi, skoraj 80 odstotkov necepljenih

V torek je bilo v državi potrjenih še 4.481 okužb, kar je drugi najslabši dan od začetka epidemije. Vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki v Ljubljani prof. dr. Matjaž Jereb je dejal, da čeprav le nekaj odstotkov okuženih pristane v bolnišnici, že to pomeni neobvladljive razmere, saj je okužb trenutno toliko, kader pa je izčrpan. V intenzivni terapiji na ljubljanski infekcijski kliniki je skoraj 80 odstotkov necepljenih, na navadnem covid oddelku pa približno 60 odstotkov necepljenih.

Število primerov, ki so jih potrdili včeraj, je nižje le od števila novih okužb, ki so jih v Sloveniji našteli minulo sredo (3. novembra). Takrat je bilo novih okužb 4.515, včeraj pa 4.481.

Covid-19

Včeraj je bilo cepljenih skoraj 14.000 oseb, od tega 11.205 s tretjim, poživitvenim odmerkom. Tako je tretji odmerek prejelo že čez 110.500 oseb.

Zadnji podatki o hospitalizacijah kažejo, da je zasedenih 889 covid bolniških postelj – 698 na navadnih oddelkih, 191 ljudi pa je v intenzivni terapiji. V bolnišnicah je umrlo še 20 ljudi.

Vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki v Ljubljani prof. dr. Matjaž Jereb je opozoril, da lahko že nekaj odstotkov okuženih, ki pristanejo v bolnišnici, pomeni neobvladljive razmere. Kar 25 odstotkov vseh hospitaliziranih potrebuje tudi intenzivno terapijo, zato je Jereb opozoril, da ne ve, če lahko naš zdravstveni sistem to preživi kljub trudu zdravstvenih delavcev. “Potrebno se je zavedati, da rezerve praktično ni. Zdravstveni kader je izčrpan, nekateri žal tudi zbolevajo, prerazporejanje kadrov pa žal ni rešitev. Imamo tudi številne druge bolnike z akutnimi težavami, za kar prav tako potrebujemo opremo in usposobljen kader.”

239 bolnikov s covidom-19 je hospitaliziranih v UKC Ljubljana, 71 od tega v intenzivni terapiji. Najmlajši bolnik na navadnem oddelku je star 24 let, na intenzivnem oddelku pa 32 let. Okužene so tudi štiri porodnice in trije otroci.

Premeščanje bolnikov v tujino ne bo rešilo težav

Med bolniki na obeh oddelkih še vedno prevladujejo necepljeni. Na navadnih oddelkih je necepljenih 60 odstotkov, v intenzivni terapiji pa skoraj 80 odstotkov posameznikov, je povedal Jereb. Med cepljenimi v intenzivni terapiji gre za posameznike, ki so se cepili več kot pol leta nazaj. Med njimi prevladujejo starejši in osebe s sočasnimi kroničnimi boleznimi. Tretjina cepljenih v intenzivni terapiji je hudo imunsko oslabljenih, je še pojasnil vodja oddelka.

Epidemija

“Imamo manj osebja za obravnavo bolnikov s covidom, kot smo jih imeli pred samo epidemijo. Trenutno še vedno opravimo vse posege, ki so potrebni, če bo pa bolnikov v intenzivni terapiji več od 210, 230, 250, težko rečem. Se bomo pa v vsakem trenutku potrudili narediti vse, kar bo potrebno, da jim pomagamo,” je še opozoril.

Bolnikov, ki umrejo na navadnih oddelkih, je več kot tistih, ki umrejo v intenzivni. Jereb je pojasnil, da je to zato, ker ne pridejo do intenzivne terapije. “Gre za njihovo krhkost, za njihovo starost, za njihovo oslabelost. Gre za oceno, da bi šlo za odlašanje njihove smrti, saj jih ne bi mogli rešiti.”

“Tudi če se uspemo dogovoriti o premestitvi parih, nekaj desetih bolnikov, to naših težav ne bo rešilo,” pa je o mednarodni pomoči in premeščanju bolnikov v tujino dejal Jereb. Zadevo sicer koordinira ministrstvo za zdravje, zato Jereb informacij o tem, s kom dogovori morda potekajo, ni imel.

“Če bi imeli večjo precepljenost, bi bilo število hospitaliziranih bolnikov po mojem trdnem prepričanju obvladljivo. /…/ Na vseh nas je, da se obnašamo samozaščitno, pa če smo cepljeni ali ne. Pomembne so zaščitne maske, higiena rok in medosebna razdalja. Za cepljenje je pozno, a vendarle ne prepozno, zato pozivam vse, ki se še niso cepili, da to storijo,” je še dodal. Da bi bili na varnejši strani, bi se moralo cepiti med 80 in 90 odstotkov odraslih.