in

Martinovo: vino, gos, mlinci in zelje da, zabava ne

Drugo leto zapored martinovo mineva brez množičnih dogodkov.

Vinogradniki in vinarji danes obeležujejo martinovo, ki pomeni sklenitev opravil v vsakoletnem vinogradniškem obdobju. Na ta dan na družinskih mizah in različnih prireditvah običajno postrežejo značilne jedi, kot so gos, mlinci, rdeče zelje in vino.

Že drugo leto zapored bo dan zaradi zaostrenih epidemioloških razmer minil brez večjih dogodkov. Že drugo leto zapored je bilo tako odpovedan dogodek v Mariboru, kjer se vsako leto na martinovo zbere največja množica ljudi. So se pa nekateri organizatorji odločili za spletne oblike dogodkov.

Letošnji vinski letnik je količinsko slabši od tistega izpred leta dni, saj je predvsem dolenjsko vinorodno območje precej prizadela spomladanska pozeba. Ob tem pa vinarji poudarjajo, da je letina kakovostna, kar jim bo omogočilo boljšo prodajo in višjo dodano vrednost. Slovenski vinogradniki so na okoli 15.000 hektarjih vinogradov letos pridelali 83.223 ton grozdja, pri čemer so rdeče sorte grozdja obrodile za 22 odstotkov, bele pa za 16 odstotkov slabše kot v letu 2020. 

Inšpektorji bodo na terenu

V tem obdobju so sicer pristojni napovedali, da bodo potekali poostreni nadzori nad spoštovanjem odlokov, tako s strani inšpekcije za varno hrano kot tudi inšpektorata za kmetijstvo. Inšpekcijski pregledi bodo potekali v gostinski dejavnosti, pri ponujanju živil v trgovinah ter v delovnih okoljih v proizvodnih obratih. Inšpektorji bodo opravljali nadzor pri pridelovalcih v vinskih kleteh in njihovih dodatnih lokacijah, v vinotekah, v gostinskih lokalih, na kmečkih turizmih in na tržnicah.

Pri tem bodo preverjali dosledno in odgovorno spoštovanje pogojev PCT, nošenje mask in ohranjanje razdalje, uporabo razkužil, označbe na vhodu za obvezno izpolnjevanje pogojev PCT, preverjanje pogojev PCT za obiskovalce javnih prostorov ter izpolnjevanje pogojev PCT za zaposlene oziroma pri nosilcih dejavnosti ter uporabnikih storitev.

Prav tako so tudi letos pred martinovim glasni pozivi k treznosti za volanom. Na Agenciji za varnost prometa vse, ki bodo pili, pozivajo, da se odpovejo udeležbi v prometu. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa zaradi epidemioloških razmer odsvetuje praznovanja izven kroga svojih najbližjih.

V teh dneh poteka nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, med katero bodo tudi policisti vse do nedelje poostreno nadzirali psihofizično stanje udeležencev v cestnem prometu.