in

Manj kot en teden še imate, da avto pripravite na zimo

Vulkanizerji po Sloveniji imajo v teh dneh polne delavnice. Bliža se 15. november, ko morate imeti na svojem vozilu zimske gume oziroma v avtomobilu zimsko opremo.

Temperature so vse bolj zimske, približuje pa se tudi rok, ko bo moral imeti vaš jekleni konjiček nameščene zimske gume oziroma boste morali imeti v vozilu zimsko opremo.

Test pnevmatik 2021 zimskih gum

Od 15. novembra pa do 15. marca je v Sloveniji po zakonu določeno, da morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo. To bodisi sestavljajo štiri zimske pnevmatike z oznako M+S, ki morajo imeti najmanj 3 milimetre globine profila ali pa štiri letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 milimetre in ustreznimi snežnimi verigami v priboru.

Menjava gum za zimske oziroma obvezna zimska oprema v avtomobilu pa ne velja za celotno Slovenijo. Na priobalnem območju od Črnega Kala do Sečovelj je dovoljena uporaba tudi samo letnih pnevmatik z minimalno globino profila 3 milimetre.

Test pnevmatik vam lahko olajša izbiro

Če vam je tradicionalen datum za menjavo gum ušel iz glave ali pa še niste razmišljali o zimskih gumah, vam lahko izbiro olajša tudi test zimskih gum objavljen pri AMZS. Testirali so več kot 30 različnih pnevmatik, v dveh različnih dimenzijah. Nove gume imajo običajno med osmimi in devetimi milimetri profila.

Za menjavo gum s centriranjem boste morali v prestolnici odšteti okrog 40 evrov, še okrog 20 evrov pa stane shramba letnih pnevmatik do naslednje sezone. Nekoliko ceneje je, če imate komplet zimskih gum na svojih jeklenih ali alu platiščih.

Za zimske gume velja formula 4x4x4. To pomeni, da so vse štiri gume na avtomobilu stare največ štiri leta in imajo vsaj štiri milimetra profila.

  • Zimske pnevmatike se najbolje odrežejo pri temperaturah pod 7 stopinj Celzija.
  • Letne pnevmatike se najbolje odrežejo pri temperaturah nad 7 stopinj Celzija.
Menjava gum
Foto : BOBO

Zakonsko vsaj tri milimetre profila

Pri gumah je ob starosti zelo pomemben tudi profil. Zakonsko mora imeti guma vsaj tri milimetra profila, vendar je potrebno upoštevati, da bo guma skozi zimo izgubila še nekaj profila. Profil lahko preprosto izmerite s kovancem za dva evra, profil pa se meri na mestu, kjer ga je najmanj. Ko ga vstavimo v utor profila, se mora vanj skriti celoten rob kovanca.

pnevmatike

Če je bila guma ustrezno zamenjana in optično nastavljena, se bodo gume obrabljale enako. Ob tem je pomembno skozi zimo tudi spremljati tlak v gumah. Že pol bara manj tlaka v gumi lahko vpliva na vozne lastnosti. Podatki o tem, koliko mora biti tlaka v gumah, so napisani v tabeli, ki se nahaja na stebričku, ko odprete voznikova vrata.

Nekateri novejši avtomobili imajo sicer elektronske sisteme za merjenje tlaka v pnevmatikah, ki nas opozorijo, ko pride do prevelike spremembe.

Pazite na pravilno skladiščenje gum

Na življenjsko dobo gum vpliva tudi pravo skladiščenje. Če gume skladiščite doma, jih shranite v prostoru, ki je temen, hladen in suh. Pred shrambo gume očistite, nato pa jih vertikalno postavite eno ob drugo. Vsak mesec je nato gumo potrebno obračati.

V primeru, da imate shranjen komplet gum na platiščih, jih lahko obesite ali pa naložite eno na drugo.

Kazni od 40 pa do 500 evrov

V primeru, da vas bo po 15. novembru ustavila policija in ne boste imeli primerne zimske opreme, vas čaka 40 evrov globe. Če boste zaradi prekrška onemogočili promet, vas čaka globa 500 evrov in pet kazenskih točk. Če voznik ne očisti celotnega avtomobila pred pričetkom vožnje, pa ga lahko doleti globa 200 evrov. Za pravne osebe so kazni še nekoliko višje.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 t, morajo imeti zimske pnevmatike vsaj na pogonskih kolesih ali na vseh kolesih letne pnevmatike in ustrezne snežne verige in lopato v priboru.