in

Manj gradbenih del tako na mesečni kot na letni ravni

Obseg gradbenih del v Sloveniji se je zmanjšal. Foto: Pixabay

Nižje vrednosti so zaznali pri vseh vrstah gradbenih del, je sporočil državni statistični urad (Surs). Po podatkih Sursa je bila vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah nižja za 9,5 odstotka, pri čemer je bila na stanovanjskih stavbah nižja za 19,3 odstotka, na nestanovanjskih stavbah pa za tri odstotke. Vrednost opravljenih gradbenih del na gradbenih inženirskih objektih se je znižala za 12 odstotkov, vrednost opravljenih specializiranih gradbenih del pa za 5,3 odstotka.

Tudi v medletni primerjavi se je vrednost opravljenih gradbenih del v letošnjem oktobru skrčila. V tej primerjavi je bila vrednost del na stavbah nižja za 33,2 odstotka, vrednost opravljenih specializiranih gradbenih del pa za 6,6 odstotka. Na drugi strani je bila vrednost opravljenih gradbenih del na gradbenih inženirskih objektih v primerjavi z lani za tri odstotke višja.

V primerjavi z oktobrom 2019, ko še ni bilo epidemije covida-19, je bila vrednost opravljenih gradbenih del v letošnjem desetem mesecu nižja za 10,4 odstotka.

Vrednost gradbenih del, opravljenih v prvih desetih letošnjih mesecih skupaj, je bila za 4,5 odstotka nižja kot v istem obdobju lani. Vrednosti del na stavbah in vrednost specializiranih gradbenih del sta bili nižji, prva za 21,4 odstotka, druga za 1,8 odstotka, vrednost del na gradbenih inženirskih objektih pa je bila za 7,4 odstotka višja.