in

Madžarska priznala uporabo vohunske opreme Pegasus

Višji predstavnik vladajoče madžarske stranke Fidesz je danes priznal, da je notranje ministrstvo uporabljajo sporno izraelsko vohunsko opremo Pegasus. Predsednik parlamentarnega odbora za notranje in obrambne zadeve Lajos Kosa je ob tem poudaril, da so opremo uporabljali v skladu z zakonodajo.

Kot je pojasnil po seji odbora, so vohunske aktivnosti, ki so jih izvajali s pomočjo Pegasusa, odobrili sodniki ali ministrstvo za pravosodje. Na seji odbora so danes o uporabi Pegasusa spraševali notranjega ministra Sandorja Pinterja. Podrobnosti zaslišanja so tajne.

telefon

Več svetovnih medijev in nevladnih organizacije je poleti razkrilo obsežno vohunsko akcijo, v okviru katere so z izraelsko vohunsko programsko opremo Pegasus, ki jo kupujejo predvsem vlade, povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov. Ob tem poudarjajo, da ni jasno, za koliko številkami so dejansko tudi vohunili.

Sledi raziskave Pegasusa so peljale tudi na Madžarsko, saj so programsko opremo med drugim našli na napravah novinarjev in politikov. Madžarska vlada takrat ni želela potrditi uporabe vohunske opreme.

Na Madžarskem naj bi se sporna programska oprema pojavila po več srečanjih na višji ravni leta 2016 in 2017 med predstavniki izraelske in madžarske vlade. Madžarski premier Viktor Orban po razkritju dejal, da ne ve nič o domnevnem zbiranju podatkov.

Oznake