in

Lukašenko za BBC: Morda smo migrantom pomagali v EU

Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je v ekskluzivnem pogovoru za britanski BBC dejal, da je “popolnoma mogoče”, da je beloruska vojska pomagala migrantom vstopiti na Poljsko. Zanikal je, da bi jih Belorusija vabila v državo, je pa priznal nasilje nad protestniki v centru za pridržanje.

Na tisoče migrantov, predvsem z Bližnjega vzhoda, že mesece poskuša prek Belorusije priti v Evropsko unijo (EU).

Belorusija prebežniki

Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je v pogovoru za BBC dejal: “Slovani smo. Imamo srca. Naše čete vedo, da gredo migranti v Nemčijo.” Dodal je še, da “jim je morda kdo pomagal” in da se s tem ne bo niti ukvarjal.

Kot je še dejal, je EU povedal, da migrantov ne bo zadrževal na meji in jih tudi v prihodnosti ne namerava, saj po njegovih besedah “ne prihajajo v mojo, ampak tvojo državo”.

“Ampak nisem jih povabil sem. In če sem iskren, nočem, da gredo skozi Belorusijo,” je še dejal beloruski voditelj, ki mu EU, zveza Nato in ZDA očitajo, da je migrante zvabil v državo pod pretvezo lažne obljube lahkega vstopa v EU, kar sam vztrajno zanika.

Priznal nasilje nad protestniki

Na pogovoru v predsedniški palači v beloruski prestolnici Minsk je BBC Lukašenku tudi zastavil vprašanje o nasilju nad mirnimi protestniki v državi in mu skušal predvajati videoposnetek, na katerem je videti ljudi, ki prihajajo iz zloglasnega centra za pridržanje v Minsku s poškodbami, ki so jih utrpeli med mučenjem.

“Priznam, priznam,” je bil odgovor Lukašenka. “V centru za pridržanje Okrestina so ljudi pretepli. A pretepli so tudi policiste in tega niste pokazali,” je še dejal.

Sledilo je tudi vprašanje o tem, kako se je beloruski voditelj lotil uničenja civilne družbe, vključno z zaprtjem 270 nevladnih organizacij od julija letos.

“Masakrirali bomo vse smeti, ki jih vi (Zahod) financirate. Oh, razburjeni ste, ker smo uničili vse vaše strukture! Vaše nevladne organizacije, kakršne koli že so, za katere ste plačevali,” je odgovoril Lukašenko.