in

Lubej: Težava ni v vzdrževanju, ampak pomanjkanju časa

Spomin na tekmo med Olimpijo in Lillom. Foto: www.alesfevzer.com

Lastnik stadiona je Mestna občina Ljubljana, objekt pa upravlja Šport Ljubljana. Olimpija je najemnik objektov pod njihovim okriljem, a tako kot drugi ljubljanski športni klubi ne plačuje za njegovo upravljanje.

Na Športu Ljubljana se res vsi trudimo, da vsem zagotovimo čim boljše razmere za delo. Mestna občina res veliko da športu. Toda objektivne okoliščine, od vremena do zgoščenosti urnika tekem, so privedle do položaja, kakršen je,” je za Ekipo SN razložil pomočnik direktorice zavoda Zoran Lubej, nekdanji slovenski rokometni reprezentant.

Sorodna novica
“Zaradi razritih Stožic bi decembra najraje igral kar vse tekme v gosteh”

Posegi trajajo približno dva meseca
Težava torej ni v slabem vzdrževanju, ampak preprosto nimamo dovolj širokega časovnega okvirja, da bi lahko stvari uredili,” je še dodal Lubej. Za revitalizacijo igrišča je namreč potrebnih od šest do osem tednov, nazadnje pa so jo v Stožicah izvedli poleti 2021 po koncu evropskega prvenstva do 21 let.

Lubej je pristavil, da je v igri več različic, kako ustrezno popraviti travnato površino v mesecih odmora do spomladanskega dela državnega prvenstva, bodo pa po koncu državnega prvenstva zagotovo popolnoma obnovili travnato površino. Na igrišču stadiona so od leta 2018 v naravno travo v tla všita tudi umetna vlakna, kar zahteva redno letno vzdrževalno obnovo.

Sorodna novica
“Slovenski nogomet od tega nima nič.” Nato pa pride Mura.

Svoje dodale tudi obilne padavine
Redne letne obnove travnate površine zaradi številnih tekem dolgega domačega prvenstva, kvalifikacijskih tekem nogometne reprezentance Slovenije ter zgodnjega začetka evropskih tekmovanj NK Olimpije žal letos ni bilo mogoče izvesti. Izvedli smo 128 košenj igrišča, izvajata se redno čiščenje in vzdrževanje drenažnega sistema. Čeprav naši vzdrževalci uporabljajo vse metode, prakse in postopke, ki obstajajo na slovenskem in mednarodnem trgu, je to po vsaki uporabi vseeno dokaj poškodovano. Bistveno huje pa je zaradi letošnjega obilnega dežja in slabih vremenskih razmer,” so v zavodu povedali za Sportklub.

Direktorica zavoda Tatjana Polajnar je razložila, da bodo v naslednjih mesecih poiskali ustrezne rešitve: “Na ogled travnate površine bo prišel Gabor Karpati iz Garden Group, ki skrbi za travo na stadionu Puskas arena v Budimpešti. Iz Uefe bo prišel Reece Watson, ki je glavni za travo na stadionu Arsenala. Tudi njih bomo vprašali za strokovno mnenje,” je v želji tudi po tuji pomoči za Ekipo SN poudarila direktorica zavoda.

Zavod je letos za vzdrževanje stadiona namenil 880.000 evrov.