in

Logar: Trenutna epidemiološka slika je odraz ekstremnega egoizma

“Ukrepi so dobri in primerni, dokler nam jih ni treba upoštevati in izvajati … Žal časa ni več,” je med drugim po Twitterju zapisala vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. To je sicer odziv na razmere, ko imamo sunkovit dnevni porast okuženih in ko se zdravstveni sistem počasi lomi pod pritiski covidnih bolnikov.

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 v Sloveniji, je prvič po juniju tvitnila. “Trenutna epidemiološka slika v Sloveniji je odraz ekstremnega egoizma. Ukrepi so dobri in primerni, dokler nam jih ni treba upoštevati in izvajati … Žal časa ni več in vsi moramo prispevati svoj del, samo tako bodo šole ostale odprte in zdravstveni sistem ne bo odpovedal,” je zapisala.

Bolnišnice na robu zmogljivosti

testiranje na okužbo s covidom-19

Stroka in pristojni zadnje dni z zaskrbljenostjo spremljajo epidemiološko sliko Slovenije, kjer zadnje tedne opažamo sunkovit rast okužb in povečano število hospitaliziranih. V ponedeljek smo tako potrdili 3.763 okužb in s tem zapisali enega slabših rezultatov v zadnjih 24 urah. V bolnišnicah, v katerih je prostih le še nekaj postelj, se danes na navadnih oddelkih zdravi 1.008 ljudi, na intenzivnih negah 226.

Robert  Carotta, koordinator za zagotavljanje bolnišničnih postelj med epidemijo, je v ponedeljek povedal, da so razmere “skrajno napete”. V ponedeljek zvečer so bile v državi na voljo samo še štiri intenzivne postelje – ena v Mariboru, ena v Novem mestu in dve v Ljubljani,” je dejal za N1. Kot je poudaril, slaba epidemiološka slika še naprej močno obremenjuje bolnišnice, ki so na robu zmožnosti.

Oznake