in

Litovsko notranje ministrstvo za izredne razmere na meji z Belorusijo

Notranje ministrstvo Litve je predlagalo razglasitev izrednih razmer na meji z Belorusijo. Okoli tisoč migrantov naj bi namreč nameravalo nasilno prečkati ta del zunanje meje Evropske unije. Predlog mora obravnavati še vlada.

Razglasitev izrednih razmer na meji z Belorusijo je danes predlagalo notranje ministrstvo Litve. Notranja ministrica Agne Bilotaite je ob tem dodala, da bo predlog sedaj obravnavala vlada. Po odločitvi vlade je na potezi parlament oziroma predsednik države, poroča na spletni strani litovska radiotelevizija LRT.

Litva

Litovska notranja ministrica je razmere na območju označila za resne. Glede razmer na poljsko-beloruski meji, od koder so danes prihajala poročila, da naj bi okoli tisoč migrantov z ozemlja Belorusije nameravalo nasilno prečkati ta del zunanje meje Evropske unije, je ministrica dejala, da Litva pozorno spremlja, kar se dogaja na meji med Poljsko in Belorusijo.

“Očitno lahko pričakujemo podobne vpade in napade. Naši organi so v najvišji pripravljenosti, naši častniki in vojaške sile se prerazporejajo,” je še dejala litovska notranja ministrica Agne Bilotaite.

Poveljnik litovske obmejne straže (Vsat) Rustamas Liubajevas je na novinarski konferenci dejal, da imajo častniki podatke, da bi lahko prišlo do nemirov v begunskih taboriščih v Litvi, nimajo pa zaenkrat podatkov, da bi se kakšne velika skupina nezakonitih migrantov približevali litovski meji. “Če pride do poskusov preboja in obstaja nevarnost za zdravje ali življenje naših častnikov, litovska zakonodaja omogoča uporabo posebnih ukrepov in orožja,” je dodal Liubajevas.

Oznake