in

Liang gladko odpravil Kožula; Tofant odvzela niz izkušeni Džang

Deni Kožul je presenetil v 1. krogu, ko je s 3:0 premagal Japonca Takujo Džina, ki je na svetovni lestvici več kot 40 mest višje kot 24-letni Slovenec. V 2. krogu pa je moral priznati premoč Kitajcu Liang Džingkunu, 11. igralcu svetovne lestvice. Foto: Dare Rupar

Kitajec je bolje začel prvi niz, povedel je z 0:3 in vodstva ni izpuščal iz rok, prvi niz je dobil s 5:11. Drugi niz je Kožul začel dobro z vodstvom 4:2, a je Kitajec prevzel pobudo, hitro je izenačil na 5:5, prevzel pa je tudi vodstvo 5:8. Kitajec je drugi niz dobil s 7:11. Kitajec je prvo zaključno žogico zapravil, drugo pa izkoristil za dobljen tretji niz z 9:11 in končno zmago ter uvrstitev med najboljših osem igralcev na turnirju v Laškem.

“Na začetku me je malo presenetilo, saj je vse, kar sem odigral, vračal nazaj, potem sem postal nepotrpežljiv. Škoda je bilo drugega in tretjega niza, ko sem pri rezultatu 5:5 in 6:6 v obeh nizih malo izgubil glavo, sem naredil dve, tri neizsiljene napake, tako da mi je pobegnil, potem se je bilo težko vrniti. Mešani občutki, vem, da je top igralec, škoda tretjega niza,” je povedal zadnji predstavnik Slovenije v moški posamični konkurenci za Val 202.

Liang je prevzel mesto najviše postavljenega igralca na turnirju, saj je njegovega rojaka Lin Gaojuana izločil Anglež Paul Drinkhall s 3:1.

Kitajski predstavnik premočan za Kožula

Dober odpor Ane Tofant
Edina slovenska predstavnica v ženski konkurenci Ana Tofant se je dobro upirala Kanadčanki Mo Džang, 42. igralki na svetovni lestvici.

V prvem delu prvega niza je Slovenka dobro igrala, vodila je s 6:3, a je Kanadčanka izenačila na 6:6. Z delnim izidom 1:5 pa je osvojila prvi niz. Drugi niz je Tofantova nadaljevala odlično, povedla je z 8:3. Z delnim izidom 0:4 se je Kanadčanka približala na točko zaostanka (8:7). Tofant je z dobrim zaključkom dobila niz z 11:8. Tretji niz je po izenačenju na 2:2 gladko dobila Kanadčanka (5:11). Četrti niz je Džang bolje začela, a je Slovenka izenačila na 6:6 in povedla (8:6). Četrtič sta igralki izenačili v nizu na 9:9. Zadnji dve točki je dobila Džang za zmago.

Preboj Ane Tofant med 16 najboljših je najboljši slovenski dosežek na turnirjih pod okriljem ITTF v ženski konkurenci.

Med ženskimi dvojicami sta se danes poslovili tudi Katarina Stražar in Lea Paulin, ki sta izgubili s sestrama Melanie in Adriano Diaz iz Portorika.

Prihodnji teden bo v Laškem še en mednarodni turnir, na katerem bo nastopil tudi prvi slovenski lopar Darko Jorgić.

Osmina finala, slovenski nastopi, moški:
LIANG (KIT) – KOŽUL (SLO)
3:0 (5, 7, 9)

Osmina finala, slovenski nastopi, ženske:

TOFANT (SLO) – DŽANG (KAN)
1:3 (-7, 8, -11, -9)