in

Letalsko bombo bodo v Novi Gorici odstranili v nedeljo

Foto: Mestna občina Nova Gorica

Pred začetkom odstranjevanja 250-kilogramske letalske bombe, ki je od druge svetovne vojne ležala tik ob slovensko-italijanski meji, bo izvedena popolna evakuacija okoliških prebivalcev. Na slovenski strani bo ta izvedena znotraj 400-metrskega pasu okoli bombe, na italijanski strani pa so evakuacijski pas določili pri 600 metrih, so sporočili iz kabineta novogoriškega župana.

Evakuacija se bo začela ob 7. uri, o vseh postopkih pa bodo prebivalci tega območja obveščeni s posebnimi obvestili, ki jih bodo prejeli v nabiralnike in prek medijev. Za vse, ki bodo potrebovali začasno namestitev, bo v času intervencije urejeno posebno zbirno mesto v prostorih Mestne občine Nova Gorica.

Letalska bomba je bila v ponedeljek najdena ob izkopu zaradi dograditve kanalizacijskega omrežja v neposredni bližini novogoriške železniške postaje. Foto: Darko Zonjič

Letalska bomba je bila v ponedeljek najdena ob izkopu zaradi dograditve kanalizacijskega omrežja v neposredni bližini novogoriške železniške postaje. Foto: Darko Zonjič

Začetek odstranjevanja bombe je sicer predviden ob 10. uri, naznanil pa ga bo zvok sirene za nevarnost. Od tega trenutka dalje do konca intervencije, ko se bo znova oglasila sirena, bo gibanje na prostem prepovedano v 600-metrskem pasu na obeh straneh meje.

Kot je v torek povedal poveljnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič, bo odstranjevanje letalske bombe, če bo pirotehnikom uspelo odviti dva vžigalnika, končano v eni uri. V nasprotnem primeru bo potrebno rezanje s pomočjo kumulativnega eksploziva. V tem primeru pristojni računajo, da bo intervencija predvidoma končana do 14. ure.

Vse službe, ki sodelujejo v akciji, bodo podrobnosti predstavile na petkovi novinarski konferenci.