in

Lekarne so na robu zmogljivosti. V občutno večji obisk zdaj vodijo še testi

V Lekarniški zbornici Slovenije opominjajo, da bo od prihodnjega ponedeljka obvezno samotestiranje učencev in dijakov trikrat tedensko. Ocenjujejo, da bo to občutno povečalo obisk lekarn, ki zaradi kadrovske stiske že dalj časa delujejo na robu zmogljivosti. 

Dijakom in učencem po novem mesečno pripada 15 hitrih antigenskih testov za samotestiranje. “Po vladnem odloku bodo te teste dvignili v lekarni s kartico zdravstvenega zavarovanja,” je pojasnila predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič. Po njeni oceni bodo lekarne zato dodatno obremenjene, sama pa si težko predstavlja, da bi vse to zmogle. Kot pojasnjuje, so lekarne že sicer obremenjene zaradi povečanega pojava respiratornih obolenj.

Starši lahko sicer hitre teste za svoje otroke prevzamejo še ves teden, preden bo samotestiranje postalo obvezno. Ob tem Potočnik Benčič opozarja, da izdajanje testov ni stvar dežurne službe lekarn. “Menim, da bi vlada lahko vse skupaj organizirala drugače in tako manj obremenila lekarne. Vsaj za tiste učence, ki pri testiranju potrebujejo pomoč odrasle osebe, torej učitelja, bi lahko teste nabavile šole,” je ocenila predsednica lekarniške zbornice.

Kadrovska stiska in preobremenjenost

Potočnik Benčič je opozorila tudi na kadrovske stiske v lekarnah. Opomnila je, da lekarne vse od izbruha koronavirusa ves čas zagotavljajo neprekinjeno oskrbo z zdravili. “Treba se je zavedati, da so tudi za lekarne časi izjemno zahtevni, predvsem zaradi pomanjkanja farmacevtskih strokovnih delavcev. Od skupno 342 lekarn po vsej Sloveniji v kar četrtini vseh lekarn dela samo en magister farmacije. Izpostavljeni smo velikim tveganjem, prisotna sta stiska in odgovornost,” je pojasnila Potočnik Benčič.

V ponedeljek so v več lekarnah za STA potrdili, da v lekarnah po Sloveniji občasno primanjkuje testov za samotestiranje. Povečano zanimanje pripisujejo napovedi obveznega samotestiranja učencev in dijakov. Nekatere lekarne pa beležijo tudi povečano povpraševanje po kirurških in maskah tipa FFP2. Od ponedeljka nošnja mask iz blaga namreč ni več dovoljena.

Oznake