in

Lastniki Gen-I tik pred iztekom Golobovega mandata skušajo doseči dogovor o imenovanju nove uprave

Več informacij o tem, kdo bo v prihodnje vodil družbo Gen-I, ki bo po Golobovih besedah letos ustvarila tri milijarde evrov prihodkov, dobiček pa kar početverila, naj bi bilo torej znano tekom današnjega dne. Foto: BoBo

Že v torek popoldne so se po pisanju medijev sestali nadzorniki družbe Gen Energija, ki je 50-odstotna lastnica Gen-I. Nadzorniki direktorju Martinu Novšaku, katerega stolček naj bi se prav tako majal, že na seji prejšnji teden niso podelili soglasja za vnovično imenovanje Roberta Goloba za predsednika uprave Gen-I, ampak so mu naložili, da na skupščini za predsednika in člana uprave imenuje Jureta Sokliča in Davorina Dimiča. Nadzorniki naj bi še vedno vztrajali, da Golob odide s čela Gen-I.

Toda skupščina Gen-I o imenovanju uprave odloča soglasno, kar pa utegne biti težava. Medtem ko je polovična lastnica Gen-I družba Gen Energija, je preostalih 50 odstotkov v lasti družbe Gen-EL. Ta je v polovični lasti Gen-I, po četrtino pa imata v rokah Elektro Ljubljana in Gen Energija. Če se Gen-EL na skupščini ne strinja s predlogom Gen Energije, predlog ni sprejet. In prav to se je zgodilo na skupščini prejšnji teden. Soklič in Dimič nista dobila podpore, prav tako pa je brez soglasja za nov mandat ostal Golob.

Lastniki zdaj tik pred iztekom mandata sedanje uprave z Golobom na čelu skušajo doseči dogovor o imenovanju nove uprave Gen-I. Kot je v torek poročala POP TV, bodo skušali priti do dveh za vse sprejemljivih imen, saj ne želijo, da bi moralo v imenovanje vodstva poseči sodišče. A glede na trenutna razmerja je to le malo mogoče.

“Podjetja, ki naredi tri milijarde evrov letno, ne pustiš brez vodstva.” Krkovič prst usmeril v SDS.

Opozorila o politično motiviranih posegih

Golob in svet delavcev, ki podpira trenutno vodstvo, so prejšnji teden sklicali novinarsko konferenco, ker so v zadnjih tednih “med družbeniki podjetja Gen-I ter njihovimi nadzornimi sveti priča politično motiviranim posegom, s katerim se odločevalci, ki imajo za to zakonite pristojnosti, pa tudi tisti, ki teh nimajo, vpletajo v kadrovanje in korporativno upravljanje mednarodno uspešnega podjetja”.

Navedbe Goloba, da naj bi za zamenjavo uprave stala politika, je na tiskovni konferenci potrdil tudi Tone Krkovič, ki zadnje leto v Gen-I-ju skrbi za promocijo energije sonca in prodajo sončnih elektrarn.