in

Lanski turistični boni bodo veljali do 30. junija 2022

Vlada je odločila, da bo podaljšala veljavnost lanskih turističnih bonov do 30. junija prihodnje leto, je povedal minister za finance Andrej Šircelj. Letošnji večnamenski boni pa za zdaj ostajajo veljavni do konca leta, lahko pa vlada to s sklepom spremeni, je še povedal minister.

Med epidemijo koronavirusa je bil turistični sektor med najbolj prizadetimi gospodarskimi panogami. Zato je vlada v tretjem protikoronskem zakonu lani določila, da dobi vsak polnoletni državljan 200 evrov dobroimetja v obliki bona, mladoletni pa 50 evrov.

korez

V okviru desetega protikoronskega paketa pa je vlada zdaj odločila, da veljavnost teh bonov podaljša do 30. junija prihodnje leto, je na novinarski konferenci povedal minister za finance Andrej Šircelj.

V sklopu novega interventnega zakona za gospodarstvo, ki med drugim nudi pomoč turizmu in gostinstvu, pa je tudi letos vsak polnoletni državljan prejel bon v vrednosti 100 evrov, mladoletni pa v višini 50 evrov. Mogoče ga je unovčiti na področju turizma, gostinstva, kulture in športa. Ti boni za zdaj ostajajo v veljavi do konca leta, njihova veljavnost pa se lahko podaljša s sklepom vlade in tu zakonska podlaga ni potrebna, je povedal Šircelj.

Po podatkih finančne uprave je bilo od 19. junija lani do 15. novembra letos unovčenih 82 odstotkov turističnih bonov v vrednosti 237,1 milijona evrov, kar je 66 odstotkov od zneska potencialno vseh unovčenih bonov.

Bonov 21 pa je bilo od 16. julija do 15. novembra letos unovčenih 65 odstotkov v vrednosti 92,79 milijona evrov ali 50 odstotkov od zneska potencialno vseh unovčenih bonov.

Ana Roš
zgornja avstrija

 

Oznake