in

Lanišek: Naredili smo preskok v primerjavi s prejšnjimi leti

Anže Lanišek je sezono začel odlično. Foto: BoBo

Glavni trener moške reprezentance Robert Hrgota je bil zadovoljen z začetkom sezone, vseeno pa je ostalo nekaj grenkega priokusa zaradi izpuščene priložnosti na ekipni tekmi v Wisli in nekaj napak na posamični preizkušnji. “Vseeno vzamem tri uvrstitve med deset ali pet med dvajset ob slabšem dnevu,” je po drugi strani opisal napredek svojih varovancev.

Rešitev, ki je prinesla boljše občutke. A samo s tem ne moreš zmagati.

V obeh konkurencah eden med najboljšimi tremi
Obe reprezentanci sta na prvih postajah svetovnega pokala poskrbeli za presežke v podobi zmag in stopničk, med drugim pa sta Anže Lanišek in Ema Klinec med najboljšimi tremi v skupnem seštevku. Izhodišče za naslednje tekme je tako odlično.

Nespremenjeni šesterici
Hrgota bo v Klingenthal in Engelberg, ta sicer še ni potrjen zaradi pandemskih težav, s seboj vzel isto šesterico kot na zadnji postaji v Wisli. Poleg Laniška bodo še vsi trije bratje Prevc, Peter, Cene in Domen, ter Lovro Kos in Timi Zajc. Zoran Zupančič, vodja ženske ekipe, bo v Klingenthal in Ramsau prav tako vzel isto šesterico, in sicer Klinec, Uršo Bogataj, Niko Križnar, Niko Prevc, Špelo Rogelj in Jernejo Brecl.

Dosegljiva zmaga v pokalu narodov
Lep start. Vemo, da nismo naredili svojih najboljših skokov, tako da imamo rezerve. Pričakujem boj z Avstrijkami. Upam, da bomo delovali kot ekipa. Če bomo, bo zmaga v pokalu narodov dosegljiva. V nasprotnem primeru bomo lahko gledali le na kakšne dobre posamične uvrstitve,” je misli strnil glavni trener ženske ekipe.

Ema Klinec 0,5 točke zaostala za stopničkami

Križnar: Motor se še ni zagnal
Trenutno je najvišje uvrščena Ema Klinec, ki je tretja skakalka zime. Urša Bogataj je četrta, Nika Križnar, lanska zmagovalka skupnega seštevka, pa sedma. Pri njej Zupančič vidi največ rezerv. “Ne, motor se še ni zagnal. Na treningih sem kazala lepše skoke, zato trener ve, da imam rezerve in lahko napredujem. Tega se zavedam in vem, da lahko to popravim. Potrebujem še nekaj časa,” je razložila Križnar.

Klinec vesela prve zmage
Ema Klinec je na drugi strani nekaj časa celo vodila v skupnem seštevku po prvi zmagi v karieri v Nižnem Tagilu: “Zelo sem vesela, da mi je po tako dolgem času uspela prva zmaga tudi v svetovnem pokalu. Vodila sem že dvakrat po prvi seriji, tokrat pa sem si rekla, da grem po to, za kar sem trenirala. Nekaj bremena oziroma črvičkov je padlo z mene.

Lanišek zadovoljen s startom
Še mesto bolje gre v skupnem seštevku med moškimi Lanišku, čeprav z zadnjimi predstavami v Wisli ni bil zadovoljen: “Solidno v Nižnem Tagilu, odlično v Ruki, potem pa v Wisli malce mešano. Malo je šlo za moje napake, malo za smolo. Če stopim dva koraka nazaj in pogledam od daleč, moram biti kar zadovoljen s tem startom.

Hörl poskrbel za popoln avstrijski konec tedna, Cene Prevc in Kos v deseterici

Kot ekipa napredujejo
Rezerve vidi v mirnih in sproščenih skokih, posebej zadovoljen pa je s predstavami svojih rojakov v reprezentanci: “Zelo lepo je to videti. Vmes smo se v Ruki že ‘hecali’, ko sva bila s Timijem prvi in tretji. Rekli smo si, da se bova udarila za zmago in ne za 15. mesto. Kot ekipa napredujemo, smo naredili preskok v primerjavi s prejšnjimi leti. Lansko zimo niti enkrat nismo bili na stopničkah na ekipnih tekmah, letos pa že na prvi.

Prevčev drugi sin je Oskar
Najizkušenejši član slovenske reprezentance Peter Prevc je na drugi strani začetek sezone (izpustil je tekmi v Nižnem Tagilu) ocenil kot soliden: “Po 14 dneh lahko bolje ocenim. Kuusamo je bil celo predober glede na to, kar sem pričakoval. Sem imel tudi malo sreče z vremenom. V Wisli je ni bilo toliko in sem bil kar bolj zadaj. Če vzamemo vmes, je to realna slika, zato ostaja še veliko dela.” 29-letnik je uradno razkril ime drugega sina, ki se je rodil pred dnevi – z ženo sta ga poimenovala Oskar.