in

Lampič in Urevc kljub padcu na zmagovalnih stopničkah

Partnerici za velike dosežke! Eva Urevc in Anamarija Lampič sta znova pokazali šampionsko formo, kar sta potrdili tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu v Oberstorfu, ko sta osvojili bronasto medaljo v šprintu dvojic. Foto: EPA

Slovenki sta imeli obilo smole, predvsem Eva Urevc, ki je padla. A smučarski tekačici se nista predali, nadaljevali sta izvrstno, nadoknadili sta zaostanek in se vključili v četveroboj za zmago, bili sta tudi v boju za drugo mesto, a sta na koncu zasedli tretje mesto. Za 1,21 sekunde sta zaostali za zmagovalkama Švedinjama Jonno Sundling in Majo Dahlqvist. Drugi sta bili Američanki Jessie Diggins in Julia Kern (+1,11), le desetinko pred Slovenkama.

Finale ekipnega sprinta z Anamarijo Lampič in Evo Urevc

Anamarija Lampič 3. v Dresdnu za enajste stopničke kariere

Pot do tretjega mesta
Urevc je začela finale za Slovenijo na 7,8 km dolgi ledeni progi, ki so jo pretekli v 12 krogih. Z Lampič sta bili med drugim in četrtim mestom v uvodnih predajah.

Jessie Diggins, skupna zmagovalka pokala v minuli zimi, je v peti predaji padla tik pred Urevčevo, ki se je prav tako znašla na tleh. Šest sekund in devet desetink zaostanka je imela nato Slovenija ob naslednji predaji Lampičevi. Poleg tega je prva švedska ekipa narekovala zelo hiter ritem na čelu, tako da sta Slovenki s težavo pridobivali mesta in se približevali najboljšim.

Ekipni sprint (Ž):           
 1. ŠVEDSKA 1         15:45,81 
  Dahlqvist/Sundling         
 2. ZDA 1            +1,11 
  Diggins/Kern            
 3. SLOVENIJA 1            
  Urevc/Lampič         1,21 
 4. FINSKA 1           2,05 
 5. RUSIJA 1           2,97 

V naslednjih predajah sta bili osmi, dve sekundi za tedaj sedmouvrščeno Francijo. Po 6,5 kilometra, dva kroga pred koncem, je bila Slovenija šesta, 2,7 sekunde za vodilno Švedsko. Urevčeva je nato pridobila še dve mesti, Lampičeva je dobila zadnjo predajo na četrtem mestu, 1,9 sekunde za Švedsko.

Lampič je v ciljni ravnini za trenutek prišla celo na drugo mesto, a Kernove na ciljni črti ni zmogla prehiteti in sta tako Slovenki ponovili lanski uspeh iz tekme v mestu ob Labi. Dahlqvistova je bila neogrožena na prvem mestu in je po štirih posamičnih sprintih v nizu dobila tudi ekipno preizkušnjo.

Lampič in Urevc sta bila v drugi kvalifikacijski skupini drugi. Prvi del proge je najhitreje opravila druga norveška ekipa Magni Smedaas in Julie Myhre, ki je bila večji del pred prvo slovensko. V drugem delu pa sta bili na čelu Jessie Diggins in Julia Kern pred Slovenkama. Pri merjenjih na 5,2 in 7,2 km sta bili na čelu Lampič in Urevc, ki pa sta v cilju na drugem mestu za 38 stotink zaostali za Američankama.

Boj za prevlado na Saškem – ne le med tekači, tudi med mestoma

Eva Urevc: Povsem nepričakovan padec
“Povsem nepričakovan padec, a to se v takih sprintih dogaja. Borba je bila do konca, ker se lahko vse obrne in v bistvu se je vse obrnilo na najino stran. Sicer še z enim padcem, a sva pokazali borbenost, željo po uspehu in izplačalo se je,” je po tekmi povedala Eva Urevc. Anamarija Lampič pa je dodala: “Glede na to, da se je Eva zapletla prvič, pa sva prišli zraven in sem ji predala, pa se je nato še enkrat zapletla in znašla na tleh, sem takrat malce obupala in si rekla: ‘O, šit’. Nekako sva obe nato z jezo prišli nazaj, borili sva se in dali vse od sebe. V zaključku se mi zdi, da me je malce zmanjkalo, saj sem od druge predaje naprej šla na polno, lovila tekmice, enako velja tudi za Evo in mislim, da sva danes lahko zelo zadovoljni s tretjim mestom.”

Podelitev najboljšim v Dresdnu, Lampič in Urevc tretji

Druga slovenska ženska zasedba, Anja Mandeljc in Klara Mali, je tako kot dvojica Lampič/Urevc tekla v drugi kvalifikacijski skupini med 14 ekipami. Bila je 36,9 sekunde za zmagovalkama na 11. mestu in se ni uvrstila v zaključne boje najboljše deseterice. Imeli sta skupno 22. čas.

Ekipni sprint (M):           
 1. NORVEŠKA II        14:19,34 
  Helland Larsen/Northug       
 2. NORVEŠKA I          +0,42 
  Bjoernestad Skar/Solaas Taugboel  
 3. RUSIJA            0,62 
  Boljšunov/Retivih         
 4. ITALIJA            0,78 
 5. FRANCIJA           1,21 

Prvo in drugo mesto za Norveško
Med tekači sta zmagala v drugi ekipi Norveške Thomas Helland Larsen in Even Northug, druga je bila prva norveška postava Sindre Bjoernestad Skar in Haavard Solaas Taugboel, ki sta zaostala 0,42 sekunde, tretja sta bila Rusa Aleksander Boljšunov in Gleb Retivih (+0,62).

V drugi skupini kvalifikacij tekačev sta bila Vili Črv in Miha Šimenc, ki sta sestavljala prvo slovensko ekipo, osma. Za Boljšunovom in Retivihom, ki sta bila najboljša, sta zaostala 9,5 sekunde in bila skupno 18. med vsemi. Janez Lampič in Anže Gros sta bila v drugem slovenskem moštvu prav tako v drugi skupini zadnja, 18., z minuto in 9,66 sekunde zaostanka. Tudi skupno sta bila zadnja, 36.

Svetovni pokal se bo po premoru nadaljeval z novoletno turnejo, prva postaja bo 28. in 29. decembra v švicarskem Lenzerheideju.

Nordijsko smučanje – svetovni pokal: smučarski tek, sprint dvojic, prenos iz Dresdna