in

Kustec: Zaupajte stroki, da bodo otroci lahko obiskovali pouk v šolah

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je pred sredinim začetkom samotestiranja vseh učencev v šolah v video nagovoru prosila, naj vsi pomagajo in zaupajo zdravstveni in pedagoški stroki, da bodo lahko otroci, predvsem najmlajši med njimi, še naprej obiskovali pouk v šolah.

Ministrica je opozorila, da je ta trenutek novi koronavirus med nami prisoten bolj, kot kadarkoli prej. “Naša naloga v šolskem prostoru ta trenutek je, da naredimo vse, kar lahko, da bodo naši otroci in njihovi učitelji navkljub vsemu lahko čimbolj običajno živeli dalje,” je dejala ministrica.

Po njenih besedah je edini način, da šola ostane varen prostor in da bo lahko še naprej odprta, da učenke in učenci obvezno nosijo zaščitno masko in upoštevajo priporočila epidemiološke stroke ter da se obvezno samotestirajo.

Kustečeva je še dejala, da čas, v katerem živimo, od nas zahteva veliko razumevanja in strpnosti. “Hvala za vso vašo pomoč, da bodo šole še naprej lahko ostale varen prostor za šolanje,” je zaključila Kustečeva.

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus bodo v šolah začeli izvajati v sredo. Starši ali skrbniki bodo za učence podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja. Tistim učencem in dijakom, ki se ne bodo samotestirali, bodo začasno prepovedali zbiranje v šoli in se bodo izobraževali na daljavo.

Ukrepom nasprotujejo nekateri starši, ravnatelji pa so izpostavljeni njihovim pritiskom. Pomisleke so izrazili tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Ministrstvo je zato danes za ravnatelje pripravilo še eno srečanje na daljavo, kjer bodo dodatno pojasnili spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom v delu, ki se nanaša na šolstvo.