in

Krstna tekma Maribora pri prvaku Evrope

Foto: www.alesfevzer.com

Premierno tekmo v Ligi prvakov Merkur Maribor igra pri najuspešnejšem poljskem klubu tega tisočletja. Po osmih naslovih državnega prvaka in prav tako osmih pokalnih lovorikah je Zaksa v zadnji izvedbi CEV Lige prvakov šla vse do konca, potem ko so v finalu premagali Itas Trentino s 3:1.

Evropski prvak in vodilni v poljskem prvenstvu

Maribor med elito: kot bi v nogometu združili Paris SG in Real

“Smo v tekmovalnem ritmu in gremo na tekmo tako kot na vse preostale. Igramo proti evropskim prvakom in vodilnemu moštvu poljskega prvenstva, ki je eno najmočnejših na svetu. Za primerjavo: Rzeszow, kjer igrata Jan Kozamernik in Klemen Čebulj, je trenutno le na sedmem mestu,” je prvega nasprotnika v MMC-jevem intervjuju opisal trener Mariborčanov Sebastijan Škorc.

Še proti Novosibirsku in Civitanovi

V skupini C čaka slovenske prvake naloga nemogoče: ob evropskem prvaku sta v skupini še Lokomotiv Novosibirsk, tretjeuvrščena ekipa Rusije, in Cucine Lube Civitanova, prvak Italije in zmagovalec Lige prvakov 2019.

V že 63. izvedbi najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja v odbojki sodeluje 20 klubov iz 11 držav. Iz vsake skupine s po štirimi ekipami v četrtfinale napreduje pet zmagovalcev ter tri najboljše drugouvrščene ekipe.

Klubi in prvenstva Poljske, Rusije in Italije tudi krojijo razplet Lige prvakov v zadnjih 15 letih oziroma vse od leta 2007, ko je Friedrichsafen iz Nemčije ugnal Tours iz Francije. Od tedaj so že preboji ekip iz drugih držav med najboljšo četverico izredno redki.

Največ izkušenj z LP-jem ima ravno trener

Odbojkarji Maribora na Poljskem začenjajo pomembno evropsko pot

Z igranjem v Ligi prvakov imajo pri Mariborčanih izkušnje le Žiga Donik, Uroš Pavlović (oba z ekipo ACH Volley), Filip Kovačević (Vojvodina Novi Sad) in Roland Gergye (Paris Volley, Friedrichshafen) ter trener Sebastijan Škorc, ki je kot igralec kar s tremi klubi (ACH Volley, Paris Volley in Budvanska rivijera) tudi okusil igranje v najelitnejšem evropskem tekmovanju.

Za največji slovenski uspeh je v sezoni 2009/10 poskrbel tedaj še ACH Volley Bled, ki se prebil vse do zaključnega turnirja četverice, kjer je na koncu v Lodžu na koncu osvojil četrto mesto.


LIGA PRVAKOV (M)

Skupina C

1. KROG, danes ob 19.30:
KEDZIERZYN-KOZLE – MERKUR MARIBOR

Ob 20.00:
CIVITANOVA – LOKOMOTIV NOVOSIBIRSK


Preostale tekme Maribora:
15. 12.: MERKUR MARIBOR – CIVITANOVA
11. 1.: LOKOMOTIV N. – MERKUR MARIBOR
26. 1.: CIVITANOVA – MERKUR MARIBOR
8. 2.: MERKUR MB – KEDZIERZYN-KOZLE
16. 2.: MERKUR MB – LOKOMOTIV N.