in

Krizni sestanek: odpirajo še 10 postelj, naslednji teden maksimalne kapacitete

Na današnjem sestanku bolnišnic in ministrstva za zdravje so se dogovorili za odprtje dodatnih desetih postelj, namenjenih covidnim bolnikom, ki potrebujejo intenzivno nego. S prihodnjim tednom pa bodo bolnišnice covidnim bolnikom namenile maksimalne kapacitete. Na pomoč prihajajo tudi prostovoljci.

covid oddelek UKC LJ

Po tem, ko je na intenzivnih oddelkih ostalo le še devet prostih postelj, so na današnjem sestanku med ministrstvom za zdravje in direktorji covidnih bolnišnic, odprli dodatnih 10 postelj. S ponedeljkom ali torkom bodo odprli maksimalne kapacitete, je napovedal Robert Carotta, koordinator ministra za zdravje za zagotavljanje bolnišničnih postelj med epidemijo.

Na voljo bo približno 1200 postelj, od tega bo 280 postelj namenjenih covidnim bolnikom, ki potrebujejo intenzivno nego. “Upamo, da bo zadostovalo. 1200 postelj naj bi bilo po trenutnih projekcijah dovolj za obvladovanje epidemije,” je povedal. Vrh epidemije, ko bo v bolnišnicah maksimalno število bolnikov, je pričakovati 24. novembra. Dodal je, da so glede na razvoj epidemiološke slike trenutno malo bolj optimistični, kot so bili prejšnji teden.

Na navadnih oddelkih je prostih 80 postelj, namenih covidnim bolnikom.

Glavna ovira niso postelje, niti prostor, glavna ovira je pomanjkanje kadra, je pred sestankom spomnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

“Kader prihaja od povsod, od primarija do vojske, od civilne zaščite do študentov in dijakov,” je povedal Carotta. Iz vrst civilne zaščite se je za pomoč v bolnišnicah javilo 250 prostovoljcev bolničarjev, tako iz vrst Rdečega križa kot tudi gasilcev, prijave še zbirajo, je povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. S ponedeljkom pomoč v bolnišnice pošilja tudi vojska, poslali bodo štiri ekipe s tremi do petimi osebami.

Koordinacija prostovoljcev z zdravstvom je urejena, pravi Šestan. Prostovoljce pred začetkom dela čaka uvajalno usposabljanje, razporejajo jih skladno z njihovimi sposobnostmi. Nekateri na primer preverjajo izpolnjevanje PCT pogoja, spremljajo bolnike, drugi pa delajo na intenzivnem oddelku. Lani je v bolnišnicah delovalo 150 prostovoljcev Rdečega križa, številni so delo opravljali na oddelkih intenzivne terapije.