in

Kriminalisti opravili preiskave na 12 lokacijah; neuradno zaradi hitrih testov Majbert Pharma

Kriminalisti NPU-ja med odhodom iz poslopja NLZOH-a. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

“Namen je bil, da izročimo vso dokumentacijo v zvezi s predmetom, ki ga preiskujejo. To smo tudi storili in tvorno sodelovali. Preiskovalci so svojo nalogo opravili in okoli 12. ure zapustili našo hišo,” je za Televizijo Slovenija povedala direktorica laboratorija Tjaša Žohar Čretnik. O čem točno teče preiskava, direktorica NLZOH-a ni komentirala, ker je preiskava v teku. Preiskave so skupno potekale na 12 lokacijah, neuradno naj bi preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) obiskali tudi sedež podjetja Majbert Pharm.

Kot so sporočili z Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), preiskujejo sum zlorabe položaja in oškodovanja javnih sredstev pri nakupu medicinskega pripomočka. Več uradnih informacij za zdaj niso podali. Hišne preiskave in zasegi so potekali na območju Ljubljane, Celja, Maribora in Nove Gorice, so potrdili na policiji. Kaznivih dejanj je osumljenih sedem fizičnih oseb, prostost ni bila odvzeta nobeni.

Preiskave so, kot je za poročal novinar Matej Korošec, neuradno povezane z verifikacijo hitrih antigenskih testov na NLZOH-u, ki jih v Slovenijo uvaža Majbert Pharm. Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 48 preiskovalcev in kriminalistov, predkazenski postopek pa usmerja specializirano državno tožilstvo.

Kriminalisti zaradi hitrih testov v nacionalnem laboratoriju

Sum oškodovanja javnih sredstev in zlorabe uradnega položaja

Preiskovalci NPU-ja obravnavajo sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri vodenju javnega naročila zoper štiri uslužbence državnega organa s sedežem v Ljubljani in odgovorno osebo gospodarske družbe z območja Ljubljane. V postopku javnega naročila je bila gospodarska družba izbrana kot najboljši ponudnik, čeprav ni izpolnjevala formalnih razpisnih pogojev iz javnega naročila, s čimer ji je bila pridobljena nepremoženjska korist v obliki posla za nakup medicinskega pripomočka, so zapisali.

Ministrstvo za zdravje je od podjetja Majbert Pharm kupilo hitre teste za povečanje dostopnosti testiranja na okužbo z novim koronavirusom, verifikacijo pa je opravil NLZOH. Foto: BoBo

Ministrstvo za zdravje je od podjetja Majbert Pharm kupilo hitre teste za povečanje dostopnosti testiranja na okužbo z novim koronavirusom, verifikacijo pa je opravil NLZOH. Foto: BoBo

Preiskovalci nadalje obravnavajo sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev zoper tri uslužbence državnega organa in eno osebo iz javnega zavoda, ki je bilo storjeno, ker pogodba ni bila prekinjena zaradi neustrezne dobave medicinskega pripomočka, ki ga je priskrbela gospodarska družba. Ocenjena protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, znaša približno 1,2 milijona evrov.

Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena zaporna kazen do dveh let, za kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev pa je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let in denarna kazen, so še navedli.

Verifikacija tudi pod drobnogledom preiskovalne komisije

Postopki verifikacije hitrih testov Majbert Pharma so se znašli tudi pod drobnogledom preiskovalne komisije, ki se na zahtevo opozicije ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19. Pred njo je Tjaša Žohar Čretnik zavrnila očitke, da naj bi bila verifikacija opravljena nestrokovno. Pojasnila je, da so pri verifikaciji upoštevali strokovna merila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Zavrnila je tudi namigovanja, da naj bi NLZOH zaradi opozarjanja na nestrokovnost verifikacije odpustil eno od zaposlenih, to naj bi bila ravno virologinja Metka Paragi.

Ta sicer trdi ravno nasprotno. Po njenih besedah testi Majbert Pharm za hitro testiranje na koronavirusno okužbo niso ustrezni in ne izpolnjujejo tehničnih zahtev, NLZOH pa je kljub temu njihovo ustreznost potrdil in uporabo testov priporočil vladi. Tudi vodja strokovne skupine za hitre teste pri ministrstvu za zdravje Viktorija Tomič je pred komisijo povedala, da testi niso ustrezali strokovnim merilom za uporabo v presejalne namene.

LMŠ-jev poslanec Robert Pavšič. Foto: BoBo

LMŠ-jev poslanec Robert Pavšič. Foto: BoBo

Robert Pavšič zadovoljen: Sistem deluje

Poslanec LMŠ Robert Pavšič kot predsednik preiskovalne komisije DZ o ukrepanju vlade v epidemiji covida-19 v odzivu na hišne preiskave v povezavi s hitrimi testi ugotavlja, da sistem deluje. Kot je dejal, je zadovoljen, “da se je zadeva premaknila, da se bo končno ugotovilo, kaj je res, kaj ni res, kaj je kaznivo in kaj je dovoljeno”.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so ob pomoči kriminalistov Policijske uprave Celje danes opravili hišne preiskave v zasebnih in poslovnih prostorih ter zasegajo elektronske podatke in predmete na 12 lokacijah zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Neuradno so preiskave povezane z verifikacijo hitrih antigenskih testov (HAG), ki jih uvaža Majbert Pharm.

“Ugotavljam, da sistem deluje. Da se torej preiščejo tiste zadeve, ki so bile s kazenskega področja,” je dejal Pavšič. “Parlamentarna preiskovalna komisija namreč preiskuje izključno politično odgovornost, vse ostalo pa morajo storiti druge institucije. Sem pravzaprav zadovoljen, da se je zadeva premaknila, da se bo končno ugotovilo, kaj je res, kaj ni res, kaj je kaznivo in kaj je dovoljeno,” je izpostavil v izjavi novinarjem.

Odgovori odpuščene z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Metke Paragi in direktorice NLZOH Tjaše Žohar Čretnik so bili pred komisijo diametralno nasprotni, je spomnil. Ravno zaradi tega so v kasnejšem krogu zaslišanj pozvali še druge strokovnjake s tega področja, torej vodjo strokovne skupine za hitre teste pri ministrstvu za zdravje Viktorijo Tomič, ki je postavila tehnična izhodišča, in predstojnika Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslava Petrovca. “Oba sta potrdila tisto, kar je trdila Paragijeva, da so namreč testi neuporabni,” je spomnil.

Dozdajšnje pričanje premierja Janeza Janše pa je komentiral z besedami: “Če premier ne ve, da je bil takrat, ko se je te teste kupovalo, minister za zdravje, jaz lahko dodam samo še vprašaj ali pikico.” “To je bizarno,” je poudaril.

Premier Janez Janša. Foto: Twitter Vlada RS

Premier Janez Janša. Foto: Twitter Vlada RS

Kordiš: Ko vlado vodi Janša, so motiv provizije

Poslanec Levice Miha Kordiš pa je v izjavi novinarjem dejal, da so vsakokrat, ko vlado vodi Janez Janša, vodilni motiv provizije. “Nakup hitrih testov lahko postavimo v isti komplet z nakupom ventilatorjev, mask in še česa, kjer se je sicer potrebno opremo zelo očitno kupovalo zato, da so nekateri pravilni ljudje iz omrežja največje vladajoče stranke SDS lahko služili in si odrezali svoj kos kolača, ne pa za potrebe javnega zdravja in z zagotovljeno kakovostjo,” pa je dejal Kordiš.

Po njegovih besedah je Janša “de facto še vedno minister za zdravje, tako kot je minister za vse ostalo ne glede na to, da je fasada na ministrstvu mogoče pod drugačnim imenom in priimkom”. Pričakuje, da bodo v preiskavi našli odgovorne in “da se bo razbila kriminalna mreža, ki nam trenutno vlada, odgovorni pa naj najdejo svojo pot za rešetke, kamor tudi sodijo”.

Preiskovalna komisija DZ o ukrepanju vlade v epidemiji covida-19 je sicer Janšo zaslišala 11. novembra. Povedal je, da je vlada sprejela odločitev o hitrem testiranju na podlagi predloga NIJZ-ja, ministrstva za zdravje in svetovalne skupine za obvladovanje epidemije. Tehnično podlago za verifikacijo testov Majbert Pharma so po njegovih besedah izdelale pristojne službe, ki se ukvarjajo s tem. Zanikal je, da je osebno sprejel odločitev, da bodo testi omenjenega podjetja validirani v NLZOH.

Direktorica NLZOH Žohar Čretnikova pa je na zaslišanju 15. oktobra povedala, da NLZOH ni opravil tudi verifikacije testov drugih ponudnikov zaradi omejenih zmogljivosti ob povečanem testiranju na covid-19 in ker proizvajalcev niso želeli postavljati v neenakopraven položaj.
Preiskovalna komisija bo sicer nadaljevala zaslišanja. Med drugim nameravajo zaslišati enega od ključnih členov pri preiskavi nakupa hitrih testov Klemna Nicolettija. Pričakujejo pa tudi še najmanj eno pričanje predsednika vlade.