in

Kraljica Elizabeta II. po poškodbi hrbta ponovno v javnosti

Britanska kraljica Elizabeta II. se je po odpovedi nedeljske udeležbe na spominski slovesnosti v Cenotaphu na veselje mnogih znova pojavila v javnosti. V gradu Windsor je danes sprejela vodjo obrambnega štaba sira Nicka Carterja.

Buckinghamska palača je v nedeljo nepričakovano sporočila, da se 95-letna kraljica Elizabeta II. zaradi poškodbe hrbta ne bo udeležila spominske slovesnosti ob prazniku spominske nedelje. Gre za dan, ko se na Otoku spominjajo čisto vseh, ki so padli v vojni pod zastavo Velike Britanije, in se odvije vsako leto na drugo novembrsko nedeljo.

Po nekajdnevnem počitku se monarhinja očitno počuti bolje, saj se je danes na veselje mnogih znova vrnila k službenim obveznostim. V gradu Windsor je namreč sprejela vodjo obrambnega štaba sira Nicka Carterja. Sledil je krajši pogovor, v katerem je kraljica izrazila obžalovanje, da Carter s koncem meseca odstopa z mesta vodje.

Javnost miril tudi Johnson

Kraljica Elizabeta II.

Današnje srečanje je tako prvo po skoraj mesecu dni, ki ga je kraljica izvedla osebno.

Monarhinjo z najdaljšim stažem na svetu zadnje čase pestijo zdravstvene težave, zaradi česar je morala Elizabeta II. odpovedati več obiskov in javnih nastopov. Konec oktobra je zaradi slabega počutja noč preživela v bolnišnici, zdravniki pa so ji svetovali dva tedna počitka.

Zaskrbljene Britance je moral pomiriti celo premier Boris Johnson, ki je dejal, da je kraljica v zelo dobri formi. “Upoštevati mora nasvete zdravnikov in si odpočiti, kar je po mojem mnenju pomembno. Mislim, da ji vsa država želi vse dobro,” je še dodal. Kraljica bi se zatem morala udeležiti mednarodne podnebne konference COP26 v Glasgowu, vendar se je po priporočilu zdravnikov odločila, da tja ne bo odpotovala in je javnost nagovorila prek videopovezave.

Zavrnila nagrado za starejše

Elizabeta II. je pred časom zavrnila hudomušno nagrado za starejše, ki jo podeljuje britanska revija The Oldie, ker po svojem mnenju pri 95 letih še ne izpolnjuje kriterijev za to nagrado. “Njeno veličanstvo je prepričano, da je človek star toliko, kot se počuti,” so reviji sporočili iz kraljičine palače.