in

KPK ugotovila kršitev integritete nekdanjega vodstva SDH-ja

Foto: BoBo

KPK je, kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, končala postopek suma kršitve integritete, ki ga je vodila zoper šest članov nadzornega sveta in uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki so te funkcije opravljali v 2019, ko se je s čela SDH sporazumno poslovila Lidija Glavina.

Spomnimo: Sporazum o prenehanju delovnega razmerja na mestu predsednice uprave, ki so ga nadzorniki dosegli z Glavino, je namesto izplačila odpravnine predvideval, da bo za isto plačilo kot na mestu predsednice uprave – skoraj 11.000 evrov bruto – do konca leta sodelovala pri odprtih zadevah, strategiji turizma in vpeljavi analitičnega središča.

To je povzročilo precej razburjenja, Glavina pa se je nato julija 2019 zaposlila v Gen-I-ju, SDH pa naj bi ji ob tem izplačal še zajetno odpravnino

Ko se je Glavina marca 2019 z nadzornim svetom, ki ga je vodil Kržan, dogovorila o sporazumnem predčasnem odhodu iz uprave SDH-ja, je njegovo vodenje kot v.d. prevzel Igor Kržan.

KPK potrdila kršitev integritete pri vseh uradnih osebah v postopku

Komisija za preprečavanje korupcije je postopek vodila zoper Kržana, nekdanjega nadzornika Duška Kosa ter Janeza Vipotnika in Karmen Dietner, ki sta še vedno v nadzornem svetu SDH-ja. Postopek je poleg zoper Kržana tekel tudi zoper člana uprave Boštjana Kolerja in Andreja Božiča. “Komisija je v postopku preiskave potrdila kršitev integritete vseh navedenih šestih uradnih oseb,“so zapisali v sporočilu za javnost, ob tem pa dodali, da ugotovitve še niso pravnomočne, saj je vseh šest oseb zoper odločitev KPK vložilo tožbe, glede katerih teče upravni spor.

“Iz navedenega razloga do zaključka postopka pred sodiščem komisija drugih informacij o postopku ne sme posredovati,” so zapisali v KPK, ki v sporočilu sicer ni navedla, da gre za primer prenehanja funkcije Glavine v SDH, so pa to naknadno potrdili za STA.

KPK je v okviru postopka, ki ga je uvedla leta 2019, zaradi zaznanih sumov kaznivih dejanj zadevo odstopila v reševanje organom odkrivanja in pregona, ki so postopek že zaključili.
Med samim postopkom je KPK, kot so še dodali, na nadzorni svet SDH in vlado naslovila priporočila, da spremenita politiko prejemkov članov uprave SDH, na pristojni ministrstvi za gospodarski razvoj in tehnologijo ter finance pa je naslovila pobudo za ustrezno ureditev odpravnin v družbah s kapitalsko naložbo države.