in

KPK ugotovil kršitev integritete nekdanjega vodstva SDH-ja

Foto: BoBo

KPK je, kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, končal postopek suma kršitve integritete, ki ga je vodil zoper šest članov nadzornega sveta in uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki so te funkcije opravljali v 2019, ko se je s čela SDH-ja sporazumno poslovila Lidija Glavina.

Spomnimo: sporazum o prenehanju delovnega razmerja na mestu predsednice uprave, ki so ga nadzorniki dosegli z Glavino, je namesto izplačila odpravnine predvideval, da bo za isto plačilo kot na mestu predsednice uprave – skoraj 11.000 evrov bruto – do konca leta sodelovala pri odprtih zadevah, strategiji turizma in vpeljavi analitičnega središča.

To je povzročilo precej razburjenja, Glavina pa se je nato julija 2019 zaposlila v Gen-I-ju, SDH pa naj bi ji ob tem izplačal še zajetno odpravnino

Ko se je Glavina marca 2019 z nadzornim svetom, ki ga je vodil Kržan, dogovorila o sporazumnem predčasnem odhodu iz uprave SDH-ja, je njegovo vodenje kot v. d. prevzel Igor Kržan.

KPK potrdil kršitev integritete pri vseh uradnih osebah v postopku

Komisija za preprečevanje korupcije je postopek vodila zoper Kržana, nekdanjega nadzornika Duška Kosa ter Janeza Vipotnika in Karmen Dietner, ki sta še vedno v nadzornem svetu SDH-ja. Postopek je poleg Kržana potekal tudi zoper člana uprave Boštjana Kolerja in Andreja Božiča. “Komisija je v postopku preiskave potrdila kršitev integritete vseh navedenih šestih uradnih oseb,“so zapisali v sporočilu za javnost, ob tem pa dodali, da ugotovitve še niso pravnomočne, saj je vseh šest oseb zoper odločitev KPK-ja vložilo tožbe, glede katerih poteka upravni spor.

“Iz navedenega razloga do konca postopka pred sodiščem komisija drugih informacij o postopku ne sme posredovati,” so zapisali v KPK-ju, ki v sporočilu sicer ni navedel, da gre za primer prenehanja funkcije Glavine v SDH-ju, so pa to naknadno potrdili za STA.

KPK je v okviru postopka, ki ga je uvedel leta 2019, zaradi zaznanih sumov kaznivih dejanj zadevo odstopil v reševanje organom odkrivanja in pregona, ki so postopek že končali.
Med samim postopkom je KPK, kot so še dodali, na nadzorni svet SDH-ja in vlado naslovil priporočila, da spremenita politiko prejemkov članov uprave SDH-ja, na pristojni ministrstvi za gospodarski razvoj in tehnologijo ter finance pa je naslovil pobudo za ustrezno ureditev odpravnin v družbah s kapitalsko naložbo države.