in

Korošec pravnomočno obsojen na slabih osem let zapora

Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Jan Korošec je 8. marca 2019 v nočnem času na Dunajski cesti v Ljubljani pri križišču z Vilharjevo cesto trčil v dva moška, stara 53 in 64 let, ki sta po prehodu za pešce pri zeleni na semaforju prečkala cesto. Oba moška sta zaradi hudih poškodb umrla. V času prometne nesreče je imel Korošec v krvi 2,1 promila alkohola, pa tudi različne prepovedane snovi.

Januarja lani je že bil obsojen na enako kazen, a je višje sodišče novembra lani sodbo razveljavilo. V ponovljenem sojenju ga je ljubljansko okrožno sodišče aprila letos torej znova obsodilo na enotno kazen sedem let in osem mesecev zapora, ki jo je višje sodišče tokrat potrdilo. Kot poroča Dnevnik, je sodba zdaj pravnomočna.

Zagovornik Korošca Benjamin Peternelj je dejal, da “zaradi posledic dejanja, torej dveh mrtvih, sodišče druge stopnje ni zmoglo pravilne in zakonite presoje“. “V poštev pa pride zgolj oprostilna sodba. Na vrhovno sodišče bom vložil zahtevo za varstvo zakonitosti,” je napovedal Peternelj.

Osrednji del njegove pritožbe se je sicer nanašal na zaključek sodišča prve stopnje, da je bila, še preden se je obtoženi spravil v neprištevnost, za kaznivi dejanji podana njegova krivda. Korošec je trdil, da ni imel namena voziti pod vplivom alkohola in drog in da tega ni nikoli počel, sodniki pa mu ne verjamejo, saj njegova sporočila SMS kažejo, da je to v preteklosti že počel, je poročal Dnevnik.