in

Kopitar: Videli smo, da za Francijo in Belorusijo IceHL ni dovolj

Matjaž Kopitar ni skrival velikega razočaranja nad prikazano igro in izidi Slovenije na domačem reprezentančnem turnirju. Po neuspehu v olimpijskih kvalifikacijah konec avgusta se tudi priprave na majski domači SP niso začele po napovedih. Foto: www.alesfevzer.com

“Sem razočaran. Delamo spodbudno, imamo domači turnir, da lahko naskakujemo elitno divizijo. Se opravičujem, a tukaj sem videl vse drugo kot skupino A,” je končna ocena selektorja Matjaža Kopitarja po treh dneh razočaranj v Podmežakli.

Na majskem turnirju v Ljubljani, ki je nadomestil drugo leto zapored prestavljeno svetovno prvenstvo, je Slovenija odigrala zmagovito in ni tekmecem oddala niti točke. Tudi drugače slovenski hokejisti z risom na dresu na domačem ledu redko izgubljajo in po pravilu osvajajo reprezentančne turnirje. Na Jesenicah je tako ne nazadnje bilo februarja 2020 v okviru olimpijskih kvalifikacij, tik preden je pandemija zaustavila vsakdanje življenje.

Slaba popotnica za majski SP v Ljubljani

Avstrijci z igralcem manj do zmage v podaljšku na Jesenicah

A tokrat na novembrskem turnirju štirih narodov v Podmežakli so bili risi podrejeni na vseh treh tekmah. Proti Franciji (2:3) in Avstriji (1:2*) sicer še konkurenčni, a za gol prekratki, medtem ko so jim Belorusi (0:3) odčitali šolsko lekcijo hokeja. Slaba napoved za domače svetovno prvenstvo, ko bo od 2. do 8. maja v Tivoliju v Ljubljani le potekal SP divizije I, skupine A in boj za vrnitev med elito.

V soboto se je izmuznila tudi tradicionalna zmaga nad severnimi sosedi. V podaljšek je Avstrija vstopila z igralcem manj, a na koncu ravno ob številčni podrejenosti prišla do kazenskega strela, ki ga je izkoristil najmlajši na ledu 17-letni Marco Kasper, ki se mu prihodnje poletje obeta izbor v 1. krogu nabora za Ligo NHL. Nemočen ob Kasperjevem preigravanju je bil tudi vratar Žan Us, edini ris, ki lahko Jesenice zapušča kolikor toliko zadovoljen.

Pogovarjamo se takoj po tekmi: normalno, da ne morem biti zadovoljen z ničimer po takšni tekmi in turnirju. Razočaran, razočaran sem. Ker sem dejansko pričakoval več.

Matjaž Kopitar

Slabo začeli vse tri tekme

“Vem, da smo imeli manj počitka kot oni. Pozna tekma, ne zaspiš takoj … lahko iščemo izgovore, če želimo. Opozorjeni smo bili, da ne bomo začeli tekme kot prejšnjih dveh, a je bilo znova isto sr***,” je bil selektor jezen nad vnovičnim slabim začetkom tekme. “Lahko se pogovarjamo, da je to mlada ekipa, a to ni mlada ekipa. V tej zasedbi je veliko takšnih, ki so že dali nekaj reprezentanci, mogoče v malce drugačnih vlogah. Nekaj je novincev, a njim se ne zameri toliko kot tistim, ki bi morali dati več od sebe.”

Na novembrskem turnirju sicer ni bilo Gregorca, Tičarja, Urbasa, Saboliča, Jegliča, Verliča, Panceta, Pintariča, Krošlja … nosilcev običajne reprezentance, a vse to so hokejisti, ki so zdaj stari 30 let in več. Še vedno so bili na Bledu in Jesenicah tokrat Kuralt, Magovac, Ograjenšek, Čimžar, Podlipnik, Koblar, Kalan igralci stari med 28 in 30 let, ki niso nobeni novinci.

Navajeni, da imajo v IceHL-u in Alpski ligi več časa

Kopitar na Jesenicah videl vse kaj drugega kot hokej na nivoju skupine A

“O posameznih igralcih ne bom, to ni moj način in tako se ne dela. A smo videli, da za Francijo in Belorusijo IceHL ni dovolj. Reakcija. Nimaš toliko časa. Če gremo zdajle priredit tekmovanje v drsanju naši ne bodo zaostajali. Ampak odziv. Smo v napadu, nasprotnik dobi pak, a mi se prepočasi odzovemo in dobijo protinapad dva na ena. Samo iz možganov v roke in noge pride prepočasi, ker so navajeni, da imajo v IceHL-u in Alpski ligi več časa. Misliš, da imaš čas za odziv, a tega časa ni. To se odpravi s takšnimi tekmami, drugače ne gre,” je Kopitar opozoril, da resda njegovi izbranci blestijo v IceHL-u pri Olimpiji in Alpski ligi pri Jesenicah, a to ni dovolj visoka raven za izzivanje reprezentanc z roba elitne divizije. “Ti fantje tukaj vseeno niso toliko mladi. Koliko časa bodo še pripravljeni igrati po 10 mesecev in pol v sezoni? Ko si star 34 let, je to že malo naporno.”

Žan Us super brani za Olimpijo, tudi debitant Val Usenik je branil korektno. Onadva sta recimo svetla točka turnirja.

Selektor o svetli izjemi

Slovensko izbrano vrsto na turnirju štirih narodov na Jesenicah je sestavlja 16 igralcev iz IceHL-a, od tega kar 13 iz vrst presenetljivo vodilne Olimpije. Ob tem je bilo še 6 igralcev iz Alpske lige, 4 iz Jesenic, ki vodijo v tem drugem regionalnem hokejskem tekmovanju. Edini hokejist zunaj omenjenih regionalnih lig je bil branilec Matic Podlipnik iz druge nemške lige.

Februarja na voljo vsi najboljši risi iz Evrope

Na naslednji reprezentančni akciji bodo na voljo tudi vsi najboljši slovenski hokejisti v Evropi, ki igrajo v močnejših ligah. “Februarja je naslednja reprezentančna akcija. Upam, da bodo nasprotniki dobri. Takrat bo prekinitev zaradi olimpijskih iger. In bomo videli, kakšno ekipo bomo lahko sestavili. Upam, da bo tam že večina igralcev, ki bodo nato maja igrali na domačem svetovnem prvenstvu,” je selektor napovedal, da bo v Celovcu že bolj jasen obris ekipe, ki bo maja v Tivoliju lovila prvi dve mesti, ki prinašata tako želeno vrnitev med reprezentančno elito.

“Ne vem, koliko časa bo prekinitve v IceHL-u, zagotovo ne toliko kot pri drugih, ki so na olimpijskih igrah. V Nemčiji in na Češkem bo daljši premor, tam imamo glavne igralce. Upam, da bodo vsi prišli in bomo pridobili kakovost,” Kopitar pričakuje čez tri mesece močnejše rise.

Tekmo z Belorusijo je bilo težko gledati

Če pobrskamo nazaj, so bili maja pri nas dodani boljši igralci, pa na primer Francozi takrat niso bili tako dobri. Tam smo dali dva power-play gola, tukaj pa smo se mučili, ga nismo dali in izgubili.

Kopitar o primerjaiv z majskim turnirjem

Trije dnevi treninga na Bledu so strokovnemu štabu Slovenije vlivali optimizem, a na koncu s tremi goli na treh tekmah ni bilo mogoče priti do zmag. “Zadovoljen sem s priložnostmi in kakovostjo teh, težava pa je bila neučinkovitost. Če gledam igro od bulija in krogov proti vratom, je bilo v redu. A pri vsem drugem je bilo preveč lukenj: izgubljali smo plošček v nevtralni tretjini, da o obrambni tretjini ne govorim. Krivdo moram razumljivo prevzeti tudi sam kot selektor. Očitno mi jim ni uspelo razložiti določenih stvari. Po treh dneh treninga na Bledu se mi je zdelo, da bomo konkurenčni. Dobro, saj prvo in zadnjo tekmo smo bili, a proti Belorusiji ste sami videli, da ni bilo za gledati,” je samokritično priznaval Kopitar, da tako Slovencev že dolgo ni nihče nadigral, kot je to v petek uspelo Belorusom.

Od 2. do 8. maja naslednjo pomlad bo Ljubljana po dveh odpovedih le gostila SP drugega reprezentančnega razreda. Že za uvod Slovenijo čaka Francija, takoj zatem pa Avstrija. Sledijo še obračuni z Romunijo, Madžarsko in Južno Korejo, med elito pa vodita prvi dve mesti. Foto: www.alesfevzer.com

Od 2. do 8. maja naslednjo pomlad bo Ljubljana po dveh odpovedih le gostila SP drugega reprezentančnega razreda. Že za uvod Slovenijo čaka Francija, takoj zatem pa Avstrija. Sledijo še obračuni z Romunijo, Madžarsko in Južno Korejo, med elito pa vodita prvi dve mesti. Foto: www.alesfevzer.com

Vratarja in udarna peterka Belorusov igra redno v KHL-u, večina pa jih ima izkušnje iz najmočnejše hokejske lige v Evropi. Največjo razliko je ustvarjal 21-letni Nikita Drozdov (Spartak Moskva), ki je bil s 5 goli in zadetki na vseh treh tekmah tudi najboljši igralec turnirja, ki ga je osvojila Belorusija.

Bali so se delati napake

“Po Franciji, ko je delovalo, da je v redu, sem z Gorazdom Rekljem naredil videoanalizo in smo nato imeli sestanek. Rekel sem, da je treba fantom pokazati in povedati za napake, da bodo boljši. A očitno se je zgodi protiučinek ‒ so se še bolj zakrčili in bali so se delati napake. V hokeju se napake delajo, problem je, če se napake ponavljajo. Ne gre jim zameriti. Mogoče pa je tudi koristno, da smo dobili po smrčku, da se bomo zamislili,” je oceno turnirja v Podmežakli sklenil Kopitar. Bolje zdaj po nosu kot maja.