in

Kokosov otok: osamljen kos kopnega, ki očara vsakega

Francoski oceanograf in raziskovalec Jacques Cousteau je Kokosov otok (Isla del Coco), ki spada pod Kostariko, označil za najlepši otok na svetu.

Lady Gaga

Isla del Coco oziroma Kokosov otok je ponos Kostarike. Nahaja se v Tihem oceanu sredi ničesar, 500 kilometrov oddaljen od vsega. Ta skrivnostni otok je poseben zaradi flore in favne, ki je ni najti nikjer drugje. Tako tja pogosto pridejo biologi z vsega sveta in raziskujejo tropski pragozd.

Na otoku živi več kot 230 rastlinskih vrst, 352 vrst žuželk in dve vrsti plazilcev, ki jih ne najdemo nikjer drugje. Njegovo lepoto in posebnost je priznal tudi Unesco, ki je Kokosov otok leta 1997 uvrstil med zaščitene.

Potapljači označujejo podvodni svet okoli otoka kot čaroben in najboljši kraj za opazovanje morskih psov, tun in delfinov. Eksotični otok poleg biologov pogosto obiščejo tudi fotografi in prostovoljci, ki sodelujejo v različnih raziskavah.

Kokosov otok je v oči padel tudi francoskemu oceanografu in raziskovalcu Jacquesu Cousteauju, ki ga je že leta 1976 označil za najlepšega na svetu.

Isla del Coco je poznan tudi kot otok zakladov. Obstaja legenda, da so pirati sam skrili zlato, ki še ni bilo najdeno. Med sprehodom po poteh, ki vodijo po otoku, je mogoče opaziti tudi izklesane kamne. Na enem izmed njih je svoj pečat pustil gusar Henry Morgan, a da bi do tja sploh prišli, boste morali najprej odšteti več tisoč evrov in na ladji iz pristaniča Puntarenas preživeti med 36 in 42 ur.

Oznake