in

Kje je zapadlo največ snega in kako dolgo se bo obdržal

Slovenijo je pobelil sneg. Največ ga je v zadnjih urah zapadlo na Vojskem, kar pol metra. Na zahodu in v osrednjem delu države je snežna odeja nekoliko debelejša, le nekaj centimetrov snega je padlo na vzhodu. Danes lahko pričakujemo posamezne plohe, zapade lahko še pet centimetrov snega. Ker pa na vidiku ni otoplitve, se bo sneg obdržal.

Ponoči je obilneje snežilo zlasti na zahodu in v osrednjem delu Slovenije, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso). Do sedme ure zjutraj je na Vojskem zapadlo 50 centimetrov snega, v Ratečah 41, v Planini pod Golico 37, v Bohinjski Češnjici in Zgornji Radovni 36, v Zadlogu in Zgornji Sorici 33, v Logatcu pa 30 centimetrov snega.

Danes lahko zapade še pet centimetrov snega

Kot je za N1 povedal meteorolog Blaž Šter, je trenutno videti, da padavine slabijo. V zahodnem in osrednjem delu Slovenije je močno snežilo že včeraj zvečer in v prvem delu noči, na vzhodu države pa je močneje snežilo šele danes zjutraj. Občasno lahko še pričakujemo plohe in rahel do zmeren sneg. Danes lahko zapade še pet centimetrov snega.

Samo Bevk

Kot že rečeno, je največ snega od včeraj zvečer zapadlo na Vojskem – kar pol metra. Šter pravi, da je to kar velika količina za razmeroma kratko obdobje. Po 30 centimetrov snega je zapadlo tudi v Logatcu in na Vrhniki. Proti vzhodu so bile količine snega manjše, sploh po nižinah. Na Ptuju in v Celju je tako zapadlo okoli 12 centimetrov snega, kakšen centimeter več ga lahko zapade še danes zjutraj.

Kot pravi Šter, je sprva kazalo, da bi lahko toplejši zrak preplavil Notranjsko in Primorsko, zaradi česar bi lahko nastal žled. K sreči pa se to ni zgodilo in v glavnem sneži. Je pa možnost za to še vedno na Postojnskem. Lokalno je sicer mogoče, da bi še kje nastal žled, ampak za zdaj ni nič hujšega in glavne težave predstavlja sneg. Nekaj težav je sneg povzročil v jutranji prometni konici, ponekod, kjer je bilo že od nekaj snega, pa je bilo tudi nekaj snegoloma.

Otoplitve ni na vidiku, sneg se bo obdržal

Sneg je pobelil vse nižine, najmanj ga je le v Beli krajini in Prekmurju. Tam bi se lahko sneg po manjši otoplitvi stopil. Drugod po Sloveniji pa se bo snežna odeja verjetno obdržala, saj v naslednjih desetih dneh ne kaže na otoplitev z vetrom ali dežjem. Bo pa v kotlinah malo bolj megleno.

Kot pravi Šter, sicer na vidiku ni nove pošiljke snega. Zelo blizu naših krajev bo nastal še en ciklon, ki bo potekal proti jugu. Trenutno je videti, da bo konec tedna obilno snežilo predvsem na Balkanu, v Srbiji, BiH in v delu Hrvaške. Naši kraju pa se bodo temu izognili, dobili bomo le veter in močno burjo. Pri nas bo v naslednjih dneh vetrovno in hladno.