in

Kitajski nepremičninski giganti v velikih težavah

Kitajski nepremičninski koncern Kaisa je ustavil trgovanje z delnicami na borzi v Hongkongu, kar je še okrepilo skrbi, povezane s stanjem kitajskega močno zadolženega nepremičninskega sektorja. Medtem še vedno ni jasna usoda nepremičninskega velikana Evergrande, ki v torek po prvih informacijah ni poplačal obveznosti upnikom.

Kitajska vlada je lani zaostrila pogoje za zadolževanje nepremičninskih podjetij, kar je vodilo v krizo številnih družb. Močno zadolžena podjetja so namreč ostala brez možnosti dodatnih posojil, zato imajo številna težave z dokončanjem projektov, poplačilom izvajalcev ter plačevanjem obresti na izdane obveznice doma in v tujini.

Zoran Milanović

Koncern Kaisa, ki je po obsegu prodaje 27. največji na kitajskem nepremičninskem trgu, je v petek sporočil, da mu z upniki ni uspelo doseči dogovora o reprogramiranju dolga, ki bi mu omogočil nekaj več manevrskega prostora. Danes je ustavil trgovanje z delnicami v Hongkongu do razkritja pomembne informacije. Gre za drugo zaustavitev trgovanja z delnicami podjetja v zadnjem mesecu dni.

V zadnjem času je največ pozornosti na kitajskem nepremičninskem trgu pritegnil Evergrande, ki je nakopičil 300 milijard dolarjev dolga. V torek mu ni uspelo poplačati ene od obveznosti do upnikov v tujini, kar povečuje obete bankrota in velikega prestrukturiranja s sodelovanjem države.

Bankrot Evergranda je “neizogiben”

Po navedbah Bloomberga bi moral Evergrande do torka zvečer poplačati okoli 82,5 milijona dolarjev obresti na izdane obveznice. Takrat se je namreč izteklo 30-dnevno že podaljšano obdobje plačila. Vendar se poplačilo ni zgodilo. Po oceni bonitetne družbe S&P je tako bankrot Evergranda “neizogiben”.

Mokra Gora
peter jambrek

Potem ko je Evergrande v petek sporočil, da mu morda ne bo uspelo poplačati finančnih obveznosti, je vlada pripravila srečanje z ustanoviteljem koncerna in sprejela več odločitev, ki kažejo na nadaljnji potek dogodkov. Tako so ustanovili sedemčlanski odbor za upravljanje s tveganji, ki naj bi vodil prestrukturiranje. V njem sta le dva predstavnika podjetja, ostalih pet je predstavnikov lokalnih oblasti.

V podjetje svojo delovno ekipo pošilja tudi vlada province Guangdong, kar po oceni nekaterih analitikov pomeni potencialni prevzem nadzora. Evergrande možnosti prestrukturiranja še ni komentiral. Po navedbah Bloomberga sicer od poletja svojih obveznosti do upnikov ni uspelo poplačati 10 sicer manjših kitajskih nepremičninskih podjetij.