in

Kilde tri stotinke pred Odermattom, Slovenci spet brez točk

Aleksander Aamodt Kilde, dobitnik velikega kristalnega globusa v sezoni 2019/20, je na tekmah svetovnega pokala zmagal sedmič v karieri. Foto: Reuters

Kilde (sedma zmaga v svetovnem pokalu; četrta superveleslalomska) je včeraj odstopil, tokrat pa vrhunsko presmučal zahtevno in zelo trdo progo Ptic roparic, na kateri je bilo treba najti pravo linijo. Mnogi so se ušteli, Kilde ne: bil je natančen in hkrati ne pregrob, predvsem pa mu je uspel odličen finiš. Odermatt, ki je s številko 7 startal takoj za Kildejem, je bil na polovici preizkušnje še 32 stotink hitrejši od Norvežana, na zadnjem vmesnem času je bila prednost le še 12 stotink, v zadnjem odseku pa je šla nova zmaga Švicarja po zlu.

Nastop Kildeja in Odermatta

Skupno ima Odermatt 100 točk zaloge
Kilde je zmagal prvič po lanskem decembru, ko je v Val Gardeni dobil tako smuk kot superveleslalom. Januarja moral zaradi poškodbe kolen končati sezono. Tretje mesto je danes osvojil Američan Travis Ganong, ki je prvič v karieri na stopničkah superveleslomske tekme. V skupnem seštevku svetovnega pokala je Odermatt prednost pred Matthiasom Mayerjem, ki je danes osvojil četrto mesto, povišal na okroglih 100 točk.

Končni vrstni red:           
 1. A. A. KILDE    NOR  1:10,26 
 2. M. ODERMATT    ŠVI   +0,03 
 3. T. GANONG     ZDA    0,37 
 4. M. MAYER      AVT    0,92 
 5. V. KRIECHMAYR   AVT    0,95 
 6. A. PINTURAULT   FRA    0,98 
 7. M. BAILET     FRA    1,20 
 8. R. HAASER     AVT    1,45 
 9. G. CAVIEZEL    ŠVI    1,47 
10. A. SANDER     NEM    1,56 
11. N. ALLEGRE     FRA    1,59 
12. J. CRAWFORD    KAN    1,60 
...
34. M. ČATER      SLO    2,48 
37. M. HROBAT     SLO    2,81 
42. B. KLINE      SLO    3,29 

Odstop: Baumann, Jansrud, Naraločnik...

Slovenci brez točk, padec Jansruda
Potem ko se Slovenci v četrtek niso izkazali, tudi tokrat ni bilo nič bolje. Martin Čater je bil na 34. mestu (+2,48) še najboljši, za preboj med dobitnike točk mu je zmanjkalo 32 stotink. Miha Hrobat je bil 37., Boštjan Kline 42. Naporen spored v Koloradu, kjer še ni prave zime, se bo nadaljeval z dvema smukoma (sobota, nedelja), oba si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV SLO 2.

Padec Jansruda
Tekma je bila zaradi padca Kjetila Jansruda za nekaj minut prekinjena. Videti je bilo kar hudo, Norvežan je na trdi in poledeneli progi (pripravljena s tehničnim snegom) dolgo drsel, dokler ga ni ustavila ograja. Ali se je poškodoval, še ni znano, k sreči pa je lahko sam odsmučal v dolino.

Odpovedani superveleslalom, ki bi moral biti prejšnji konec tedna v Lake Louisu, bodo pripravili 30. decembra v Bormiu.