in

Ker je pozvala na proteste, zahtevajo njen odpoklic

Brigita Skela Savič, profesorica na Fakulteti za zdravstvo, je na Twitterju pozvala k udeležbi na petkovem protivladnem protestu, kar je sprožilo številne kritične odzive uporabnikov omenjenega družbenega omrežja. V Strokovnem združenju izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije pa so zaradi te objave pozvali k odpoklicu Skele Savič iz Mednarodnega združenja medicinskih sester.

V Strokovnem združenju izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije (SZIZBNS) so zapisali, da je Brigita Skela Savič vidna oseba s področja zdravstvene nege v Sloveniji in v Mednarodnem združenju medicinskih sester predstavlja slovenske medicinske sestre, zato je tovrstno pozivanje na ulice, kjer obstaja velika možnost širjenja okužbe, “neumestno”.

Covid-19

V omenjenem združenju so dodali, da glede na to, da v državi občutimo zelo veliko pomanjkanje zaposlenih v zdravstveni negi, ko vsi zaposleni vse moči vsakodnevno vlagajo v zoperstavljanje širjenja epidemije, ko delajo v podaljšanih turnusih in v zmanjšanih ekipah, je takšen poziv osebe, “ki bi morala biti vsem nam za vzgled nesramno, ponižujoče, neetično in v neki meri celo kaznivo dejanje”.

“Ne bomo se spuščali v njene morebitne politične vzgibe, ki so botrovali temu pozivu, z vso resnostjo pa obsojamo ta njen poziv, v času, ko bi se nam ob pomanjkanju kadrov morala pridružiti v naših sredinah znotraj COVID oddelkov, ne pa na protestnem shodu. Ker smatramo, da oseba s takšnimi karakteristikami ni primerna za to, da slovenske medicinske sestre zastopa v najvišjem svetovnem strokovnem organu, ker si oseba v tem času s pozivanji k takšnim akcijam morda celo zasluži kazensko ovadbo, zahtevamo, da se resno razmisli o njeni nadaljnji vlogi v Mednarodnem združenju medicinskih sester in se jo od tam zaradi javnega škodljivega delovanja v času največje zdravstvene krize nemudoma odpokliče. K reševanju tega tudi prosimo, da se aktivno vključita tako ministrstvo za zdravje, kot tudi vlada Republike Slovenije,” so še zapisali v SZIZBNS.

Zdravnik
Foto : BOBO

“Petkov protest ne bo prispeval k povečanju okužb”

Na različne odzive se je sicer na Twitterju že včeraj odzvala tudi Skela Savič, ki je zapisala, da je protest organiziran pod pogoji PCT (preboleli, cepljeni, testirani), z uporabo mask in razdalje, takšen je tudi veljaven odlok. “Gre za petkov protest, ki je dobro poznan kot protest proti politiki aktualne vlade, ki nas je s svojo neučinkovitostjo pri vodenju epidemije pripeljala do stanja danes, to je največ okužb v EU na št. prebivalcev, največ mrtvih v domovih za starejše, slab odziv na cepljenje … Protest je mirne narave, na prostem in gre za z ustavo zagotovljeno pravico do izražanja mnenj,” je zapisala.

Policija v Zagrebu
Mural Ratka Mladića

Kot je dodala, razume, v kakšnem stanju je zdravstveni sistem, vendar bodo razmere samo še slabše, saj vlada ni sprejela popolne zapore države. “Ljudje se okužijo v zaprtih prostorih in ne na prostem. Veliko strokovnjakov in državljanov razmišlja drugače kot vlada, če želimo pomagati zdravstvenemu sistemu in preprečiti nepotrebne smrti, bi morali zapreti državo za 2 tedna, tudi gospodarstvo. Ukrepi, ki jih imamo sedaj, ne bodo delovali, ker je stopnja precepljenosti prenizka in je v obtoku preveč okuženih nosilcev virusa,” pojasnjuje. “Strašiti z Bergamom, ki je danes 92-odstotno precepljen, ne pa narediti domače naloge na področju precepljenosti in pravočasnega ukrepanja, je skrajno neodgovorno,” je jasna Skela Savič.

Po njenem mnenju pa petkov protest ne bo prispeval k povečanju okužb. “Državljani imamo po ustavi pravico, do izražanja stališč, pri tem pa moramo biti odgovorni, torej ne ogrožati drug drugega in mirno izraziti protest z načinom vodenja epidemije in arogantnim delovanjem te vlade. Mislim tudi, da se napačno razume petkove proteste, saj petkovi protesti niso proti ukrepom ob epidemiji covid, temveč so proti neučinkovitim ukrepom, ki jih sprejema ta vlada. Svoje bi morala narediti tudi stroka in se odločno distancirati od ukrepov, ki so nezadostni za preprečitev najhujšega, ko zdravstveni sistem ne bo več zmogel delovati. Ali se res pričakuje, da bodo državljani le tiho in ne bodo opozorili, da ukrepi niso zadostni ali da rešitve vidijo drugače,” se je še vprašala.