in

Kdo so najboljši slovenski športniki iztekajočega se leta?

Ljubitelji športa so lahko uživali ob podvigih slovenskih športnikov. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Za leto 2020 so nagrade dobili kolesar Primož Roglič, smučarska tekačica Anamarija Lampič in moška rokometna reprezentanca Slovenije.

Leto 2021 je spet prineslo kopico uspehov. Tadej Pogačar je zmagal na Dirki po Franciji in osvojil bron na olimpijskih igrah, Primož Roglič je postal olimpijski pravak in tretjič zapored zmagovalec Dirke po Španiji. Olimpijsko zlato je osvojil tudi kanuist Benjamin Savšek. Luka Dončić in soigralci so poskrbeli za evforijo na olimpijskih igrah, na katerih so se prebili do polfinala. Razvajali so nas tudi slovenski odbojkarji. Uspešni pa so bili tudi motkrosist Tim Gajser, nogometaš Jan Oblak, atlet Kristjan Čeh, skakalec Anže Lanišek

Pestro je bilo tudi pri dekletih. Janja Garnbret je osvojila prvo zlato medaljo v plezanju v zgodovini olimpijskih iger. Judoistka Tina Trstenjak je v Tokiu prišla do srebra, Nika Križnar je postala zmagovalka svetovnega pokala smučarskih skakalk. Blestela je Anamarija Lampič, Tamara Zidanšek je igrala v polfinalu Roland Garrosa … Skratka, za slovenskimi športniki je eno najboljših let v zgodovini.

Nagrade bodo delili velikani preteklih 30 let
Voditelja letošnje izvedbe bosta športna novinarja Saša Jerković in Irena Shyama Hlebš. Za glasbeno spremljavo bo skrbela skupina Big Foot Mama, ki je lani praznovala 30-letnico delovanja, a so slavnostni koncert z letošnjega znova premaknili na naslednje leto.

Ob koncu olimpijskega leta 2021 se bodo pri DŠNS-ju ob tridesetletnici samostojnega slovenskega športa spomnili tudi velikanov iz tega obdobja, ki bodo podelili priznanja naslednikom. Med športniki bodo to člani uspešnih ekip, košarkar Gašper Vidmar, odbojkar Jasmin Čuturić, nogometaš Mile Aćimović, hokejist Tomaž Vnuk, rokometaš Vid Kavtičnik ter izjemne posameznice, alpska smučarka Tina Maze, smučarska tekačica Petra Majdič, namiznoteniška igralka Mateja Pintar Pustovrh, atletinja Alenka Bikar in judoistka Raša Sraka Vuković.

Podelitev priznanj najboljšim športnikom leta je prvič potekala že leta 1968, ko sta bila najboljša telovadec Miroslav Cerar in atletinja Marjana Lubej. V samostojni Sloveniji pa sta leta 1991 prvi nagradi prejela smučarski skakalec Franci Petek in alpska smučarka Nataša Bokal.