in

Kamničanke s težavo do zmage nad Švicarkami, Mariborčanke izgubile

Veselje kamniških odbojkaric. Foto: www.alesfevzer.com

Kamničanke so letos evropska tekmovanja začele v kvalifikacijah Lige prvakinj, v katerih pa so bile neuspešne, zato so se preselile v Pokal CEV, tako kot njihove tokratne tekmice.

Prvi niz ni kazal, da bo tekma izenačena, saj so gostiteljice prvi niz dobile gladko. Vodile so že z 20:13, na koncu sicer dovolile, da se Švicarke nekoliko približajo, a drame ni bilo (25:20).

V drugem nizu so gostje zmanjšale število lastnih napak, na servis Kyre Holt pa so naredile niz sedmih zaporednih točk. Američanka v dresu Viteosa je dosegla tudi dva asa. Kamničanke so se vrnile v igro z vstopom Fatoumate Sillah, ki je domačo ekipo približala na tri točke zaostanka (12:15). Sledilo je izenačenje pri 16:16 in vodstvo z 18:17, vendar je Videos z asom Holtove v končnici prvi prišel do dveh točk prednosti (22:20). Calcitu je uspel nov preobrat, vendar ni izkoristil zaključne žoge za vodstvo z 2:0 v nizih. Zato pa je drugo Kyra Holt za izenačenje na 1:1 (25:27).

V tretjem nizu so gostje vodile s 14:18, a je Kamničankam uspelo preobrniti potek. Mija Šiftar je dobro servirala in calcitovke so povedle s 23:20. Vodstvo z 2:1 v nizih jim je zagotovila Sillah (25:22).

Četrti niz je bil dolgo časa izenačen, v končnici pa so bile gostje zanesljivejše (23:25), to pa velja tudi za začetek odločilnega petega niza, v katerem je Neuchatel povedel s 6:9. Vendar se Kamničanke niso predale, Neja Čižman je izid že na deveti točki izenačila, ušle na 13:10 in nato dosegle še dve točki za težko priborjeno, vendar zasluženo zmago (15:10).

“Tudi če bi danes izgubili z 2:3 ali 0:3, je bil to šele prvi polčas. Natančno vemo, kaj nas čaka v Švici, to smo vedeli že pred tekmo, zdaj še toliko bolj. Ta zmaga je sicer lepa, krasna, sem vesel zanjo, ampak smo šele na pol poti. Potrdilo pa se je, da Švicarke igrajo tipičen ameriški način igre, s čvrsto blok obrambo in izredno hitro igro, ki je v Evropi nismo navajeni. Na to igro smo se prilagodili, naredili pa smo preveč lastnih napak, kar bo treba na povratni tekmi zmanjšati,” je dejal trener Calcita Gregor Rozman.

Lorena Lorber Fijok je bila s 15 točkami najučinkovitejša pri Mariborčankah. Foto: www.alesfevzer.com

Lorena Lorber Fijok je bila s 15 točkami najučinkovitejša pri Mariborčankah. Foto: www.alesfevzer.com

Nemoč na Kanarskih otokih

Mariborčanke so prvič letos igrale v Evropi. V Las Palmasu jih je domača ekipa nadigrala, saj so bile z izjemo tretjega niza, v katerem so izkoristile nekoliko slabšo igro tekmic, povsem v podrejenem položaju.

Predvsem zaradi slabe igre v napadu, kjer je bila Lorena Lorber Fijok, s 15 točkami najučinkovitejša igralka v mariborski vrsti, premalo, da bi lahko upale na pozitiven izid.

V prvem nizu so že na začetku zaostale, razlika pa se je večala od začetka do konca (25:14). Tudi v drugem so se na začetku že znašle v minusu, a v nadaljevanju vzpostavile ravnotežje, toda vodstva domačih z 2:0 niso ogrozile (25:19). So pa nekaj upanja pridobile v tretjem, ko so v napadu vendar zaigrale natančneje in začele tudi bolje servirati, v tem delu igre so dosegle tri ase, od tega Taja Gradišnik Klajnšček dva (19:25).

Četrti niz pa je bil spet podoben prvemu. Štajerke so bile v napadu nemočne, hitro so se znašle v velikem zaostanku, do konca niza pa osvojile vsega 11 točk.

Pokal CEV (Ž), 1/16 finala

Prvi tekmi:
CALCIT VOLLEY – VITEOS NEUCHATEL (ŠVI)
3:2 (20, -25, 22, -23, 10)

Calcit Volley: Pavlović Mori 2, Špoljarič, Mihevc 2, Javornik, Šiftar 9, Radišković 6, Brulec Kostić 6, Lenart, Boisa 2, Janežič, Charuk 21, Sillah 17, Zorman 2, Čižman 2.

Viteos Neuchatel: Muller, Muenstermann, Petitat, Mottis , Sulser 9, Đapić 16, Gross 9, Boillat, Troesch 3, Knutti, De Micheli, Scambray 18, Wassner 3, Holt 14.

Povratna tekma bo v četrtek, 25. novembra, ob 20.00.


GRAN CANARIA – NOVA KBM BRANIK
3:1 (14, 19, -19, 11)

Gran Canaria: Priante, Montoro 4, Marques 18, Sanchez, Hernandez, Manzano 7, Rocha, Garreau 11, De Paula, Varela 6, Gonzalez 9, Castellano, Matienzo 17, Alvarez 1.

Nova KBM Branik: Pogačar 3, Šalamun 6, Winkler, Knez, Bračko 5, Gradišnik Klajnšček 10, Velikonja Grbac 6, Cikač, Ramić 1, Galić 3, Lorber Fijok 15, Augustinovič.

Povratna tekma bo v sredo ob 18.00.