in

Kamenje, vodni top in solzivec na poljsko-beloruski meji

Razmere na poljsko-beloruski meji se zaostrujejo. Danes zjutraj je poljsko obrambno ministrstvo beloruske varnostne organe obtožilo, da so poškodovali ograjo na meji med obema državama, da bi migrantom omogočili nezakonit prehod meje. Nekaj izmed več tisoč prebežnikov, ujetih na meji, je metalo kamenje, poljska policija pa je nanje odgovorila s solzivcem in vodnim topom.

Razmere na poljsko-beloruski meji se zaostrujejo.

Belorusko-poljska meja

Poljsko obrambno ministrstvo je zjutraj na Twitterju objavilo videoposnetek, na katerem je videti, kako na beloruski strani meje oseba v vojaški uniformi odstranjuje ograjo. Ministrstvo je navedlo, da gre za beloruske varnostne organe in jih obtožilo, da so poškodovali ograjo na meji med državama, da bi migrantom omogočili nezakonit prehod meje. Kasneje so zapisali še, da so štirje beloruski vojaki ponoči skušali poškodovati ograjo in 11 migrantov poslati na Poljsko. Poljska vojska naj bi ta poskus preprečila.

Poljska je na meji namreč postavila začasno ograjo, s katero skušajo migrantom preprečiti, da bi nezakonito vstopili v državo. Visoka je okoli 2,5 metra, obdaja pa jo rezilna žica. To bo glede na načrte nadomestila 5,5 metra visoka pregrada, dodali bodo še senzorje za zaznavanje gibanja in kamere. Novo pregrado bodo začeli postavljati decembra.

Na meji okoli štiri tisoč prebežnikov

Več tisoč ljudi že več dni biva v gozdu na beloruski strani meje s Poljsko, po ocenah poljskih oblasti jih je tam trenutno okoli 4000. Za njimi je nova mrzla noč, nekateri so jo preživeli oviti v odeje, drugi v šotorih. Številni pa so spali kar na mrzlih tleh ob mejnem prehodu Kuznica.

Danes so se razmere na obmejnem območju zaostrile.

“Agresivni migranti še naprej mečejo kamenje v vojake in policiste,” je poljsko obrambno ministrstvo zapisalo o trenutnih razmerah v bližini mejnega prehoda Kuznica. V pripadnike poljskih varnostnih sil naj bi metali tudi šok granate, s katerimi naj bi jih, kot si interpretirajo poljske oblasti, opremila beloruska vojska.

Dodali so, da poljske varnostne sile “odvračajo napad”. Pri tem so uporabili solzivec, pa tudi vodni top. Sporočili so, da je bil huje ranjen poljski policist.

Rusija kritična do postopanja Poljske

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je bil kritičen do poljskega ravnanja na meji. “Ravnanje poljske strani je povsem nesprejemljivo,” je dejal. Pri tem je omenil uporabo solzivca, vodnega topa in “streljanja nad glavami migrantov v smeri Belorusije”.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je po telefonu govoril z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. Voditelja tako nadaljujeta izmenjavo stališč glede krize. Lukašenko naj bi Putinu poročal še o telefonskem pogovoru, ki ga je imel v ponedeljek z nemško kanclerko Angelo Merkel. Šlo je za prvi pogovor med Merklovo in Lukašenkom po spornih predsedniških volitvah avgusta lani.

V pogovoru sta pozornost namenila tudi varovanju skupne meje med Rusijo in Belorusijo. Putin je sicer v ponedeljek po telefonu govoril s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki je ruskega predsednika prosil, da posreduje pri Lukašenku.

Migranti, ki večinoma prihajajo z Bližnjega vzhoda, že mesece poskušajo prečkati mejo med Belorusijo in Poljsko. Zahodne države beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožujejo hibridne vojne oziroma namernega ustvarjanja migrantske krize na meji z EU. V povračilo na sankcije, ki jih je proti Belorusiji uvedla unija, naj bi namreč pred meseci začel načrtno vzpodbujati in tudi organizirati prihode bližnjevzhodnih migrantov, ki jih nato množično odvažajo do meje s Poljsko, pa tudi Litvo in v manjši meri Latvijo.