in

Kakšni bodo božični in novoletni prazniki v dveh evropskih državah

Avstrijci so pogoj PC uvedli v skoraj vse segmente javnega življenja, kancler Alexander Schallenberg pa je že napovedal, da bodo tudi božični in novoletni prazniki najverjetneje minili v znamenju teh ukrepov. Na Otoku medtem zdravstveni minister Sajid Javid poziva, da se starejši in ranljivi odločijo za tretji odmerek in tako zagotovijo, da bodo skupaj rešili božič.

Še več milijonov Angležev bo povabljenih, da pridejo po tretji, poživitveni odmerek. To je napovedal britanski minister za zdravje Sajid Javid, ki starejše in ranljive poziva, da sprejmejo vabilo in uživajo v božiču.

cepivo

Britanski nacionalni zdravstveni sistem (NHS) bo vse tiste, ki so drugi odmerek cepiva prejeli pred več kot petimi meseci, obvestil, da lahko tretji odmerek prejmejo takoj, ko mine šest mesecev od osnovnega cepljenja.

Priporočila v Veliki Britaniji so, da vsi stari 50 let ali več oziroma ljudje s pridruženimi obolenji, zaradi katerih so bolj ogroženi pri covidu-19, prejmejo še poživitveni odmerek.

Do zdaj ga je prejelo skoraj 10 milijonov ljudi v VB, ampak še vedno želijo doseči tistih 40 odstotkov, starejših od 50 let, ki ga niso prejeli.

Zdravstveni minister Javid je dejal, da bi morali mlajši prepričati svoje starše in stare starše. “Če bomo vsi sodelovali in naredili svoje, se bomo lahko izognili vrnitvi omejitev in uživali v božiču.”

Angleški NHS je sporočil, da so do zdaj kontaktirali 12 milijonov ljudi, za tretji odmerek pa se jih je odločilo že osem milijonov. Naslednji teden bodo odposlali še 16 milijonov povabil.

Prazniki v Avstriji v znamenju pogoja PC

V Avstriji bodo ukrepi, ki so v veljavi, najverjetneje veljali še za božič in novo leto, je sporočil kancler Alexander Schallenberg.

Velika Britanija, koronavirus
cepivo

V državi namreč beležijo rekordno visoke številke – v soboto so jih zabeležili 9.943, kar je največ po 13. novembru lani, ko so potrdili 9.586 okužb.

Da bi zajezili širjenje okužb, je vlada sprejela odločitev, da bo za obisk lokalov, restavracij in frizerjev potrebno biti polno cepljen oziroma prebolevnik. Pravilo ’2G’ bo od ponedeljka veljalo tudi za hotele, obiske kinodvoran in dogodkov, na katerih bo več kot 25 ljudi. Vsi, ki so se doslej proti covidu-19 cepili s cepivom proizvajalca Johnson & Johnsom, za katerega zadostuje en odmerek, pa bodo od 3. januarja prihodnje leto za veljavno digitalno potrdilo potrebovali še poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19.

2G pravilo izhaja iz besed ’geimpft’ in ’genesen’ oziroma cepljen in prebolel. Na delovnih mestih od 1. novembra velja pravilo 3G – tretji G predstavlja beseda ’getestet’ oziroma testiran.

“Ne vidim možnosti, da bi čez šest tednov situacija bila takšna, da bi ukrepi nehali veljati. Zato bomo verjetno imeli 2G božič,” je za Kronen Zeitung dejal Schallenbeg. Podkancler Werner Kogler je dodal, da bo verjetno tudi za novo leto podobno.

Avstrija, ki ima 8,9 milijona prebivalcev, je od začetka pandemije zabeležila 883.887 primerov in 11.502 smrti.