in

Kacin: Pričakovanja zdravstva o zaprtju nespodobna. Fafangel odgovarja z gifom

Koordinator za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je po seji vlade povedal, da se bo vlada epidemiološke razmere in ukrepe za zajezitev naglega širjenja covida-19 obravnavala na posebni seji, in sicer v petek na Brdu pri Kranju. Ministri bodo razpravljali tudi o ukrepih, “ki jih je treba uveljaviti v najkrajšem času”, je pojasnil Kacin. Po informacijah N1 pa je pripravljen tudi sklep za vnovično razglasitev epidemije, prav tako ni izključeno, da bo vlada zaprosila za mednarodno pomoč.

Na podlagi predhodno opravljene razprave s člani svetovalne skupine za omejevanje širjenja covida-19 in današnje razprave bo vlada razpravo o tem, kako naprej, nadaljevala jutri popoldne, saj odločitve, ki bodo sprejete, zahtevajo tehten premislek, je po seji potrdila tudi Maja Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco. Napovedala je, da bodo odločitve vlade predvidoma sporočili po jutrišnji seji.

Testi

Jelko Kacin pa je v izjavi medijem po današnji seji vlade dejala, da “vlada pričakuje, da se bo tem razmeram najprej prilagodilo zdravstvo na osnovnem nivoju, kar pomeni, da bodo cepili dopoldan, popoldan, ob sobotah in nedeljah”.

Po njegovem mnenju je nesprejemljivo in nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države, na drugi strani pa svojega načina dela ne zna prilagoditi potrebam ljudi, ki ure in ure čakajo, da bodo na vrsti za cepljenje.

V cepilnih centrih po Sloveniji so v sredo namreč beležili povečan obisk, marsikje so se vile dolge vrste. Po podatkih cepilnih centrov je povečano predvsem zanimanje za cepljenje s poživitvenim odmerkom, ki ga lahko cepljeni z vektorskimi cepivi po novem prejmejo po preteku vsaj dveh mesecev od zadnjega odmerka.

Na današnjo Kacinovo izjavo o pričakovanjih zdravstva se je na Twitterju odzval glavni epidemiolog v državi Mario Fafangel.

Bratuša se je zato opravičila vsem, ki so v sredo čakali na cepljenje. Zagotovila je, da je vlada že v sredo v sodelovanju z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana in Zdravstvenim zavodom Zdravje poskrbela za dodatne lokacije cepljenja. Ves napor pa bo po njenih besedah vlada tudi v naslednjih dneh namenjala temu, da vsak, ki se bo želel cepiti, prišel na vrsto in da cepiva na cepilnih mestih ne bo zmanjkalo. “Od cepilnih mest pa vlada pričakuje, da bodo svoj delovni čas ustrezno prilagodila povečanim potrebam,” je še poudarila Bratuša.

Bo vlada zaprosila tudi za mednarodno pomoč?

Glede na visoke številke okuženih s koronavirusom moramo po Kacinovih besedah računati, da vseh pacientov v bolnišnice ne bomo mogli sprejeti v Sloveniji. Napovedal je, da se moramo pripraviti, “da bo še kdo drug poskrbel za slovenske bolnike s covidom-19”.

Covid oddelek
Foto : Matej Povše/UKC LJ

Neuradno se v koalicijskih vrstah po informacijah N1 omenja tudi možnost, da bi vlada lahko zaprosila za mednarodno pomoč. To bi pomenilo, da bi na pomoč v slovenske bolnišnice, ki se v izjemno zaostrenih zdravstvenih razmerah spopadajo še z veliko kadrovsko stisko, prišlo zdravstveno osebje iz tujine, še bolj verjetno pa, da bi slovenske covidne bolnike v tujino vozili na zdravljenje. Ali bo tudi to na mizi ministrov v tem trenutku še ni znano. Po informacijah N1 je pripravljen tudi sklep za vnovično, že tretjo razglasitev epidemije. 

Vlada pričakuje, da se bo ustavno sodišče odločilo o pogoju PC

Prav tako vlada, tako Kacin, od ustavnega sodišča pričakuje, da bo to dokončno odločilo glede odloka preboleli, cepljeni (PC) in se do njega vsebinsko opredelilo zato, “da bo vlada vedela, koliko manevrskega prostora ima, da zaščiti prebivalstvo”.

V trenutnih razmerah gre za diktat manjšine necepljenih in neodgovornih nad večino, ki se je pravočasno cepila in ki spoštuje ukrepe, je prepričan Kacin. Po njegovih besedah smo zato “prišli tako daleč, ko brez skeniranja QR kode pred vstopom v objekte enostavno več ne bo mogoče opravljati dejavnosti.

Na vprašanje, če je vlada zopet razglasila epidemijo covida-19, pa je Kacin ponovil, da so v tem trenutku problem necepljeni, ki so po njegovem mnenju odgovorni za vse več okuženih in obolelih s covidom-19.

Epidemiološke razmere so trenutno močno zaostrene, v sredo so potrdili 4511 novih okužb, kar je največ doslej, zelo hitro pa se polnijo tudi bolnišnice.