in

K bolni sestri v UKC prihajala z lažnim potrdilom

Med vikendom je na obisk k sestri prihajala gospa s covidnom potrdilo, ki je pripadalo drugi oseb, so sporočili iz UKC Ljubljana. Primer so predali policiji.

V največji slovenski bolnišnici so čez vikend obravnavali zlorabo potrdila PCT. Na obisk k sestri je prihajala gospa z lažnim potrdilo. Izkazalo se je, da je imela potrdilo druge osebe. Varnostna služba jo je prestregla in primer predala policiji.

Iz UKC Ljubljana so opozorili, da je v primeru kršitve potrdila PCT zagrožena zaporna kazen.

Pozitiven hitri test

Policija: Oseba je imela potrdilo sorodnice

S policije so nam sporočili, da so bili obveščeni o sumu kaznivega dejanja, ko je v eno izmed zdravstvenih ustanov na območju centra Ljubljane prišla oseba, pri tem pa se je izkazala s potrdilom izdanim na ime njene sorodnice.

“Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo,” so nam odgovorili na policiji.

Kot je pred dnevi povedal Stanislav Vrečar, namestnik generalnega direktorja policij, vse osebe, ki ponarejeno listino bodisi hranijo ali uporabijo, storijo kaznivo dejanje ponarejanja listin. Policisti listino zasežejo, imetnika pa kazensko ovadijo. Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena kazen do treh let zapora.

Nato pa policija preverja vse okoliščine glede te listine, zlasti kje, kako in kdaj so storilci takšno ponarejeno potrdilo pridobili. Tako skušajo ugotoviti identiteto ponarejevalca potrdil.

Laboratorij

Čez vikend zaprli dve trgovini in bencinski servis

Z današnjim dnem so sicer začeli veljati strožji ukrepi glede izpolnjevanja pogoja PCT. Pri preverjanju potrdila je potrebno pokazati tudi osebni dokument. Konec preteklega tedna je sicer Janez Poklukar, minister za zdravje, napovedal strožji nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT. Čez vikend so inšpektorji tako zaprli dve trgovini in bencinski servis.