in

Je Hojs s policije dobil dokument, ki ga ne bi smel imeti?

V Sindikatu policistov Slovenije so se ostro odzvali na objavo ministra Aleša Hojsa o nadzoru nad delom policistov. Dejstvo, da ima Hojs v posesti poročilo, dan preden je bilo končano, je nov neizpodbiten dokaz o politizaciji policije, trdijo v sindikatu.

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je na omrežju Twitter generalnega direktorja policije Antona Olaja pozval, naj uvede nadzor nad tem, kako je minister za notranje zadeve dobil poročilo o nadzoru nad delom nekaterih policistov.

 

Hojs je, prav tako na Twitterju, prejšnjo sredo objavil fotografije delov poročila. “V nadzorih dela sindikalnih zaupnikov v policiji se ugotavlja nespoštovanje kolektivne pogodbe, obenem pa se meni poraja vprašanje, kako lahko sploh še izvajajo policijska pooblastila, če leta in leta delajo le sindikalne in politične aktivnosti. Gregor Novak je eden od teh,” je ob objavi zapisal minister.

Poročilo zaključeno šele dan pozneje

Poročilo je bilo zaključeno šele prejšnji četrtek, torej dan po tem, ko ga je objavil Hojs, trdi Mlekuš. “Imel je vsebino nezaključenega poročila, ki ga sploh ne bi smel imeti,” pravi. Do teh podatkov minister sploh ni upravičen, saj je to v nasprotju z zakonom o organizaciji in delu v policiji ter s pravili o izvajanju nadzora v policije, pojasnjuje sindikalist. Dejstvo, da je minister poročilo vseeno dobil, kaže na politizacijo policije.

Foto : Borut Živulović/BOBO

Zato je generalnega direktorja policije javno vprašal, ali bo izvedel nadzor. “Glede na to, da se v policiji beležijo vsi dostopi do vseh dokumentov, ne bo težko ugotoviti, kako je poročilo prišlo do ministra,” meni Mlekuš.

Na odziv ministra Hojsa in vodstva policije še čakamo.

Mlekuš: V poročilu ni nepravilnosti

Kot pojasnjuje Mlekuš, je nadzor odredil Olaj.

“To je bil usmerjen nadzor glede dela sindikalnih zaupnikov,” pravi. Po njegovih besedah je bil nadzor izveden na policijski upravi Nova Gorica, kjer dela Mlekuš, policijski upravi Novo mesto, kjer dela Rok Cvetko, predsednik drugega policijskega sindikata, Policijskega sindikata Slovenije (PSS) ter na upravi kriminalistične policije. Gregor Novak, ki ga je v objavi na Twitterju izpostavil Hojs, je član izvršnega odbora PSS.

Nadzor ni ugotovil nepravilnosti, trdi Mlekuš. Pri “nespoštovanju kolektivne pogodbe”, o katerem piše Hojs, gre po Mlekuševih besedah v resnici za nesporazum, ki se ga da rešiti.

Konflikt med ministrom Hojsom in policijskimi sindikati traja že dlje časa. Sindikalisti ministru očitajo, da policijo podreja politiki, minister pa sindikalistom, da so lenuhi, ki delajo zdraho.