in

Janković: Kustec mi je zagotovila, da bo predlagala samotestiranje na domu

Ljubljanski župan Zoran Janković je povedal, da mu je šolska ministrica Simona Kustec zagotovila, da podpira samotestiranje na domu za prvo triado in da bo takšen predlog tudi podala na vlado. Da podpirata ta predlog, naj bi zagotovila tudi minister Poklukar in direktor NIJZ Krek. Ministrica je potrdila, da sta se z županom pogovarjala, a da je zgolj potrdila, da bo pobudo prenesla vladi in posvetovalni skupini. Jutri bo obvezno samotestiranje v šolah torej steklo v skladu z veljavnim odlokom.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci povedal, da je od šolske ministrice Simone Kustec, zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja in direktorja NIJZ Milana Kreka včeraj dobil zagotovila, da za učence prve triade podpirajo samotestiranje na domu in nošenje mask iz blaga. Vladni odlok sicer predvideva obvezno samotestiranje za vse učence v šoli in nošenje kirurških ali FFP2 mask. “Upam, da bo Kustec predlog podala in da bo ta potrjen na vladi,” je dejal Janković, ki naj bi mu ministrica včeraj zagotovila, da bo to storila.

Povedal je še, da se vsi ravnatelji v Mestni občini Ljubljana (Mol) zavzemajo, da bi za prvo triado uvedli obvezno samotestiranje na domu.

Ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca Marjan Gorup je poudaril, da se mu zdi pomembno vzpostaviti zaupanje do staršev, da tudi oni želijo ravnati v najboljšem interesu družbe, ki se zaradi covida-19 trenutno spopada z izjemno obremenitvijo zdravstva.

Dodal je, da se šolniki spoprijemajo s številnimi vprašanji o samotestiranju, ki tudi po današnjem sestanku z ministrico Kustec ostajajo neodgovorjena – čeprav se obvezno samotestiranje v šolah začenja že jutri.

Gorup je še povedal, da so se z Molom dogovorili, da bodo odprli točko, kjer bodo za tiste učence, ki bodo na hitrem testu pozitivni, v najkrajšem času izvedli PCR-test in okužbo ali potrdili ali ovrgli.

“Najbolj ranljiva skupina so prav najmlajši, saj so zaradi vseh različnih informacij, ki jih prejemajo, zmedeni. Naša naloga je, da jim pomagamo,” je še poudaril ravnatelj.

“Ne želimo si zaradi nerodno sprejetih odlokov zapraviti zaupanja, ki smo ga zgradili s starši,” je ob tem poudarila vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na Molu Marija Fabčič.

Na Jankovićeve navedbe so se odzvali na šolskem ministrstvu, kjer so potrdili, da sta se z županom na kratko slišala, v pogovoru pa jo je župan obvestil o pobudi osnovnošolskih ravnateljev MOL in jo prosil, da to pobudo prenese do vlade in posvetovalne skupine.

“Ministrica je župana prosila za spoštovanje veljavnega odloka in ponovila zavezo, da bo podpirala vse ukrepe, ki jih bo epidemiološka in zdravstvena stroka opredelila kot varne za izvajanje pouka v prostorih šol v času zahtevnih razmer pojavnosti koronavirusa,” so še zapisali.

Jutri bodo torej osnovne šole začele izvajati obvezno samotestiranje za vse učence od 1. do 9. razreda, kot to predvideva veljavni odlok. Za tiste, za katere starši ne bodo dali soglasja, je predviden pouk na daljavo.

Loading Poll…