in

Janja Garnbret preplezala prvo žensko smer 8c na pogled

Janja Garnbret je letos postala prva olimpijska prvakinja v zgodovini športnega plezanja. Na tekmi svetovnega pokala v Kranju je dosegla tudi 31. zmago v svetovnem pokalu, kolikor jih ni nobena druga športna plezalka ali športni plezalec.

Sedemkratna svetovna prvakinja si je po koncu tekmovalne sezone privoščila kratke plezalne počitnice v priljubljenem španskem plezališču Oliana. Tam je na začetku novembra preplezala dve smeri 8c, najprej Fish Eye in manj kot 48 ur pozneje še American Hustle. Obe smeri je preplezala na pogled, kar pomeni, da je vzpon opravila v prvem poskusu v neznani smeri, brez predhodnih informacij.

Najtežja smer, ki jo je na pogled preplezala ženska

Težavnost 8c je trenutno najtežja smer, ki jo je na pogled preplezala ženska. Garnbretova je prva in za zdaj edina, ki ji je to uspelo, medtem ko je v klubu 8b+ na pogled devet športnih plezalk, med njimi Slovenki Maja Vidmar in Vita Lukan, ki je ta mejnik dosegla oktobra letos.
O mejniku Garnbretove so prvi poročali na spletni strani planetmountain.com, na kateri so zapisali, da je bil prvi moški, ki je smer 8c na pogled preplezal, Yuji Hirayama leta 2004, po 17 letih pa je ta podvig kot prvi ženski uspel še Slovenki Janji Garnbret.

“Zgodilo se je samo po sebi”

“Pravzaprav nisem nikoli pomislila, da bi poskusila preplezati 8c, a pozneje istega dne sem se odločila, da bom vseeno poskusila preplezati Fish Eye. Brez pritiska, samo plezanje. Enako je bilo z American Hustle, zgodilo se je samo po sebi,” je v pogovoru za planetmountain.com dejala 22-letna Korošica.

Pravzaprav nisem nikoli pomislila, da bi poskusila preplezati 8c, a pozneje istega dne sem se odločila, da bom vseeno poskusila preplezati Fish Eye. Brez pritiska, samo plezanje. Enako je bilo z American Hustle, zgodilo se je samo po sebi,

Janja Garnbret

“To je bilo moje prvo potovanje v Oliano. Že v preteklosti sem želela iti tja in preizkusiti smer, a je moj trener Roman Krajnik rekel, da naj jo prihranim za poskus na pogled. Rekla sem v redu, potem pa se je zgodilo. Plezala sem brez pritiska, samo plezala sem. Prvi dan sem preizkusila nekaj drugačnih, lažjih smeri, preden sem poskusila nekaj težjega,” je po podvigu pripovedovala slovenska plezalka.

“Počutila sem se super dobro, zelo sproščeno in osredotočeno. Nisem se predala paniki, če nisem takoj videla sekvence gibov pred seboj, bila sem zelo mirna. Mislim, da sem plezala precej hitro in počivala tam, kjer se mi je zdelo primerno. Zadnji del je bil zelo zahteven in tam bi lahko padla kadar koli, a sem ostala mirna in počasi ugotovila pravo zaporedje,” je še dejala Janja Garnbret.