in

Italija bo Sloveniji pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami

Italijanska vojska bo Sloveniji pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami oziroma tehniki v boju zoper covid-19, je ob obisku v Rimu na Twitterju sporočil obrambni minister Matej Tonin.

Minister za obrambo Matej Tonin se je v sredo v Rimu sestal z italijanskim kolegom Lorenzom Guerinijem, s katerim sta podpisala sporazum o slovenskem nakupu taktičnega transportnega letala.

Ob tem je Tonin na Twitterju zapisal, da sta se z Guerinijem tudi dogovorila, da bo Italija v boju s covidom-19 Sloveniji pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami oziroma tehniki. Kot je dodal Tonin, bodo zdravniki in medicinske sestre v okviru enot Slovenske vojske napoteni v slovenske bolnišnice.

Slovenija se je z Brusljem in nekaterimi evropskimi državami že pred časom začela pogovarjati o pomoči, če naš zdravstveni sistem ne bi več zmogel zdraviti vseh bolnih s covidom-19.

Največja težava je zasedenost intenzivnih postelj, saj v zdravstvu primanjkuje kadra. Zato sta bila v igri dva scenarija: po enem bi naše bolnike na zdravljenje vozili v obmejne bolnišnice v tujini, po drugem pa bi v Slovenijo na pomoč prišlo osebje iz drugih držav.

Matej Tonin
Foto : N1

Oznake