in

Inšpektorji zaprli še dve trgovini in bencinski servis

Inšpektorji so zaradi nespoštovanja pravila PCT do danes zaprli že dva bencinska servisa in tri trgovine. Samo danes so nepravilnosti po pisanju portala Siol ugotovili v dveh trgovinah in na eni bencinski črpalki.

Inšpektorji te dni po državi zaradi zaostritve epidemioloških razmer poostreno nadzorujejo spoštovanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in izvajanje drugih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa.

test za samotestiranje

Pri današnjem nadzoru so po poročanju portala Siol zaprli dve trgovini in en bencinski servis: trgovino KIK v Ilirski Bistrici, trgovino Tedi v Luciji in bencinski servis Petrol v Izoli. Kot je za medij povedala v. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin, so vsem trem izdali ustne odločbe do odprave nepravilnosti. Dodala je, da bodo z nadzorom nadaljevali tudi jutri in da “popuščanj ne bo”.

Na četrtkovi tiskovni konferenci vlade je Gašperlin povedala, da so začeli stopnjevati nadzor, kar pomeni, da so začeli izdajati tudi globe oziroma plačilne naloge in ne več samo opozorila. Povedala je tudi, da so inšpektorji zaprli eno od bencinskih črpalk in trgovino v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC. Skupaj z današnjimi so torej inšpektorji zaradi nespoštovanja pogoja PCT do zdaj zaprli že (vsaj) dva bencinska servisa in tri trgovine.

Kako visoke so kazni?

Če so inšpektorji trgovcem, gostincem in drugim, ki pogoja PCT niso preverjali s skeniranjem QR kode, do pred kratkim izrekali v glavnem opozorila, jih poslej odločneje kaznujejo z izrekom denarne kazni, v skrajnem primeru tudi z zapečatenjem objekta; skladno s pooblastili, ki jih inšpektorji imajo. Če inšpektor ugotovi znake prekrška po zakonu o nalezljivih boleznih, lahko izreče tudi globe, ki so predpisane v tem zakonu. Za pravno osebo je zagrožena globa v višini od 4.000 do 100.000 evrov, za samostojnega podjetnika v višini od 2.000 do 50.000 evrov in za posameznika ali odgovorno osebo pravne osebe v višini od 400 do 4.000 evrov.

Strožji nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT je na včerajšnji novinarski konferenci napovedal tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Glede na nov vladni odlok, ki začne veljati v ponedeljek, bodo morali zdaj trgovci, gostinci in drugi pri strankah preveriti tudi osebni dokument.