in

Inšpektorji bodo pogoj PCT poostreno nadzorovali tudi v prazničnih dneh

Pretekli teden so inšpektorji finančne uprave zapečatili štiri stojnice na Pogačarjevem trgu, ki so med drugim ponujale hrano in kuhano vino. Da na terenu poteka poostren nadzor nad spoštovanjem pogoja PCT, je na današnji novinarski konferenci poudaril Marjan Maček, vodja sektorja za finančni nadzor na Fursu. Od 15. novembra do 4. decembra so tako na terenu opravili 3.773 nadzorov. Za ugotovljene nepravilnosti je bilo izdanih deset plačilnih nalogov v skupni višini 32.000 evrov. Martina Gašperlin, v. d. glavne tržne inšpektorice na tržnem inšpektoratu, pa je dejala, da so njihovi inšpektorji pogoj PCT preverjali predvsem pri trgovinski dejavnosti, v preteklem tednu so opravili približno 650 nadzorov.

Epidemija se v Sloveniji umirja, za nejevoljo pa je v preteklem tednu poskrbelo uresničevanje vladnega ukrepa, ki predvideva prepoved prodajanja hrane in pijače (z izjemo kostanja) na predbožičnih sejmih. Pretekli teden so inšpektorji Finančne uprave RS (Furs) zapečatili štiri stojnice na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, ki so med drugim ponujale hrano in kuhano vino.

Poostren nadzor nad pogojem PCT kaže pozitivne učinke

Marjan Maček, vodja sektorja za finančni nadzor na Fursu, je na današnji novinarski konferenci potrdil, da Furs tudi decembra nadaljuje poostren nadzor nad izvajanjem pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Za preverjanje spoštovanje pogoja PCT so na Fursu angažirali večino nadzornikov — poleg inšpektorjev tudi uslužbence mobilnih oddelkov. “Od 15. novembra do 4. decembra so Fursovi inšpektorji na terenu opravili 3.773 nadzorov preverjanja pogoja PCT. V 530 nadzorih so ugotovili 561 nepravilnosti. Največ nepravilnosti (471) je bilo ugotovljenih pri pogoju PCT, 73 pri nošenju mask, 12 pri opravljanju dejavnosti gostinstva in pet pri razkužilih. Za ugotovljene nepravilnosti so inšpektorji v tem obdobju izdali deset plačilnih nalogov, s skupno višino globe 32.000 evrov. Izrečenih je bilo 550 opozoril,” je podatke predstavil Maček.

Na letni ravni so opravili več kot 7.700 nadzorov in izrekli kazni v skupni višini 132.600 evrov. “Ugotavljamo pozitivne učinke poostrenih nadzorov, saj se delež nadzorov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti, zmanjšuje. V zadnjem tednu je delež nadzorov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti, znašal 12 odstotkov, medtem ko je ta odstotek povprečno od začetka leta do 9. decembra znašal približno 20,5 odstotka. Tudi inšpektorji, ki izvajajo nadzore, zaznavajo bolj dosledno spoštovanje odlokov, kar verjetno opažate tudi sami kot uporabniki storitev,” je povedal Maček in poudaril, da nadzori pripomorejo tudi k zmanjševanju dnevno potrjenih primerov okužb.

Po napovedih vodje sektorja za finančni nadzor na Fursu bodo inšpektorji, glede na epidemiološko sliko in povečano tveganje prenosa okužb v t. i. “veselih decembrskih dnevih”, tudi v naslednjih tednih nadaljevali poostren nadzor. Ta se bo izvajal tudi ob koncu tedna in praznikih. “Zato zavezance prosimo za dosledno upoštevanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe, hkrati pa tudi pozivamo državljane, da se teh ukrepov držijo, kajti le to nam ta trenutek omogoča relativno nemoteno delo in življenje,” je še dodal.

V Celju in Mariboru prepoved obratovanja gostiln

Martina Gašperlin, v. d. glavne tržne inšpektorice na tržnem inšpektoratu, pa je dejala, da so njihovi inšpektorji pogoj PCT preverjali predvsem pri trgovinski dejavnosti. Od 6. do 12. decembra je bilo opravljenih približno 650 nadzorov. V Mariboru in Celju sta bili izdani prepovedi o opravljanju gostinske dejavnosti, saj sta gostinska obrata poslovala prek dovoljenega obratovalnega časa. Inšpektor je izdal ustno odločbo s takojšnjo prepovedjo opravljanja gostinske dejavnosti. “Ob enem je bila na Primorskem izrečena tudi ena začasna prepoved pri opravljanju trgovinske dejavnosti, zato ker pri uporabnikih niso preverjali pogoja PCT,” je pojasnila Gašperlin. Kot je znano, gre za trgovino Merkur v Izoli.