in

IJS: V skupini nad 65 let število okužb predvidoma doseglo vrh

Trenutno potekajo največje mobilizacije zdravstvenega kadra v zgodovini samostojne Slovenije, je danes poudaril minister za zdravje Janez Poklukar. Bolnišnične kapacitete se polnijo, večina bolnikov, ki potrebuje intenzivno nego, pa je necepljenih. Število okužb s koronavirusom naj bi sicer po napovedih Instituta Jožef Stefan v starostni skupini nad 65 let že doseglo vrh četrtega vala.

Število okužb s koronavirusom je v starostni skupini nad 65 let predvidoma že doseglo vrh četrtega vala in upada, v svoji napovedi ocenjuje Institut Jožef Stefan (IJS). Gledano na celotno populacijo pa epidemija po njihovi oceni še vedno narašča. Kot je danes  pojasnil zdravstveni minister Janez Poklukar, okužbe prevladujejo med mlajšo populacijo.

Poklukar je poudaril, da v Sloveniji trenutno beležimo dva vrhova okužb, prvega v starostni skupini med petim in 15 letom, drugega pa v skupini med 24 in 34 letom.

Ob tem se v populaciji zmanjšuje delež potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Slednje bi bilo lahko po navedbah IJS posledica cepljenja, prekuževanja in uporabe zdravila Regeneron. Gre za zdravilo, ki se pri bolnikih, pri katerih pričakujejo težji potek bolezni, uporablja v prvih sedmih dneh okužbe z novim koronavirusom, so pred časom sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

V enotah covidnih intenzivnih terapij bo po napovedi IJS vrh predvidoma dosežen konec novembra, ob tem naj bi število covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih preseglo 250, “verjetno pa ne 300”. V bolnišnicah se trenutno sicer zdravi 1.074 bolnikov, od tega 236 na intenzivni negi.

Foto : N1

UKC Maribor: 85 odstotkov bolnikov na intenzivni terapiji necepljenih

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zaradi velikega priliva bolnikov s covidom-19 opozarjajo, da so razmere zelo resne. “Kar 85 odstotkov bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, ni cepljenih. Mlajši so čisto vsi necepljeni,” je dejal namestnik vodje covidnega intenzivnega oddelka Matej Bernhardt.

Trenutno imajo hospitaliziranih 175 bolnikov s covidom-19, od tega 42 na intenzivni terapiji. “Samo od včeraj na danes je bilo sprejetih 30 novih covidnih bolnikov,” je na današnji novinarski konferenci povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin.

V dosedanjih državnih načrtih je predvideno število bolnikov s covidom-19 v tem kliničnem centru 130 oseb v akutni obravnavi, kar so že presegli, ter 49 v intenzivni terapiji, čemur se hitro približujejo. V ponedeljek so odprli novo enoto za akutne bolnike v drugem nadstropju klinike za ginekologijo, kjer je prostora za še dodatnih 30 bolnikov, a jih bodo po ocenah Vogrina zasedli že v nekaj dneh. “Trenutno skrbi za bolnike s covidom-19 okoli sto zdravnikov in 236 medicinskih sester. To so enormne številke, ob tem pa je okoli 360 naših sodelavcev v bolniškem stažu, bodisi zaradi karantenskih odločb, okužb s covidom ali izgorelosti,” je še povedal Vogrin.

SB Novo mesto
Foto : SB Novo mesto

SB Novo mesto: hospitalizirana tudi otrok in porodnica

V Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto imajo trenutno hospitaliziranih 70 bolnikov s koronavirusno okužbo. Od tega 17 bolnikov potrebuje intenzivno oskrbo. “Med hospitaliziranimi v naši bolnišnici sta covid pozitivna tudi en otrok, ki je bil v bolnišnico sprejet zaradi zdravljenja druge bolezni in ena porodnica,” so sporočili iz novomeške bolnišnice.

Kot so pojasnili, je povprečna starost bolnikov na covid oddelku 70 let, na oddelku za intenzivno terapijo pa povprečna starost znaša 62 let.

Na pomoč pri delu z bolniki jim je priskočilo tudi pet pripadnikov Slovenske vojske, trije tehniki zdravstvene nege in dva bolničarja, saj so njihovi oddelki polni, kader pa zelo obremenjen, so še poudarili na SB Novo mesto.