in

Hrvaški lastnik Bugattija pri Zagrebu gradi 200 milijonov evrov vreden kompleks

Mate Rimac je predstavil, kako napreduje gradnja novega kampusa v okolici Zagreba, kjer bo nov sedež njegovega podjetja Rimac Automobili. Gradnja bo končana leta 2023, celotna investicija pa je vredna 200 milijonov evrov.

Podjetje Rimac Automobili, ki se ukvarja z izdelovanjem športnih električnih avtomobilov, 16 kilometrov od Zagreba gradi moderen kampus. Raztezal se bo na sto tisoč kvadratnih metrih in bo eden največjih avtomobilskih razvojno-proizvodnih središč v Evropi. Šef in ustanovitelj podjetja Mate Rimac pravi, da je bila gradnja kampusa njegova želja od ustanovitve podjetja pred desetimi leti.

Novi kampus bo stal v kraju Sveta Nedelja, gradnja pa se bo zaključila leta 2023. Projekt je skupno ocenjen na 200 milijonov evrov. V njem bodo tovarna vozil, testna steza za preizkus, soba za virtualno resničnost, na strehi pa bodo zasadili vrt. V novih prostorih bodo izdelovali tudi baterijske sisteme.

Prostora bo za več kot 2.500 zaposlenih

Ko bo kampus končan, bo v njem prostora za več kot 2.500 zaposlenih, kar je dvakrat več, kot jih je trenutno zaposlenih v podjetju, v katerem izdelujejo športne električne avtomobile.

“Lažje je ustvariti odlične izdelke, če ste v pravem okolju. S kampusom želimo ustvariti najbolje okolje za delo in ustvarjalnost. Ne le za zaposlene. Tukaj bodo dobrodošle tudi naše stranke, študentje in širša javnost. Prišli bodo lahko vsi,” je za spletno stran podjetja povedal 33-letni Rimac.

Veliki met: postal direktor Bugattija

Za Rimca, ki je svojo idejo o električnem športnem avtomobilu začel v garaži, zdaj pa z velikimi koraki stopa proti vrhu avtomobilske industrije, je letošnje leto zelo uspešno. Poleti je predstavil svoj novi superšportni avtomobil Rimac Nevera, na začetku novembra pa je tudi uradno postal izvršni direktor in največji lastnik ikonične znamke prestižnih športnih avtomobilov Bugatti.

Rimac Automobili in Bugatti bosta še naprej poslovala neodvisno. Tako bodo Bugattijeve avtomobile, ki imajo več kot 100-letno tradicijo, še naprej proizvajali v Molsheimu v Franciji.

V novem podjetju Bugatti Rimac ima Grupa Rimac 55-odstotni delež, nemški ponos na področju športnega avtomobilizma Porsche pa 45-odstotnega. Rimac je v Rimac grupi obdržal 35-odstotni delež, Porsche ima v lasti 22 odstotkov, Hyundai 11 odstotkov, ostali vlagatelji pa 32 odstotkov.

Ob tem je nemški proizvajalec avtomobilov Porcsche začel sodelovati tudi z Rimčevim podjetjem Greyp, ki izdeluje električna kolesa. Porsche je postal večinski lastnik, posel pa je bil neuradno vreden približno 13,3 milijona evrov.