in

Hišne preiskave pri policistih zaradi domnevno lažnih PCT-potrdil

Foto: BoBo

Policija je nudila pomoč posebnemu oddelku Specializiranega državnega tožilstva pri izvedbi hišnih preiskav na območju različnih krajev Slovenije. Hišne preiskave so opravljali pri več policistih v zvezi s preiskavo ponarejenih covidnih potrdil,” so na Generalni policijski upravi (GPU) v četrtek potrdili za N1 Slovenija.

Pri koliko policistih so zaradi domnevno lažnih PCT potrdil opravili hišne preiskave, za zdaj še ni znano, prav tako ne, ali so četrtkove hišne preiskave nadaljevanje preiskav prejšnji teden, ko so policisti pridržali dva zdravnika iz Lenarta in Ptuja zaradi suma izdajanja ponarejenih potrdil.

Zdravnika sta po doslej zbranih podatkih policije v nekaj letih izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj skupaj pridobila vsaj milijon evrov protipravne premoženjske koristi, saj sta izdala več kot 10.000 zdravniških spričeval ter skoraj sto PCR in hitrih testov.

Od ugotovitev posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva bodo odvisni nadaljnji delovnopravni ukrepi zoper policiste, ki jih predlagajo vodje enot, v katerih so policisti zaposleni. Končno odločitev o ukrepih zoper njih pa bo sprejel generalni direktor policije,” so še pojasnili na GPU.

Generalni direktor policije Anton Olaj poudarja “ničelno toleranco do zaposlenih, ki izvršijo kaznivo dejanje, saj so taka ravnanja nesprejemljiva v skladu z veljavnimi predpisi in naravo policijskega dela.” Po njegovih besedah v vrstah policije “ni prostora za policiste, ki izvršujejo nezakonita dejanja, hkrati pa to meče slabo luč na policiste in policistke, ki pošteno in predano opravljajo policijske naloge”, je še poročal N1.