in

Hamilton kljub kaznim z zmago v Sao Paulu znižal zaostanek na 14 točk

Za Lewisa Hamiltona je današnja zmaga šesta v sezoni. Foto: Reuters

Britanec je svojega tekmeca v boju za naslov, Maxa Verstappna, prehitel po desni v 59. krogu, dirko pa je nadzoroval do konca. Vodilni v skupnem seštevku, Verstappen (Red Bull) je končal na drugem mestu, Valteri Bottas (Mercedes) pa na tretjem.

Slab začetek, dober konec za Hamiltona
Dogajanje v Braziliji je bilo ves konec tedna nadvse pestro, na koncu pa je Hamilton, ki je do nedelje dobil največ kazni oziroma izgubil največ, pobral glavno nagrado.

Začelo se je slabo za Britanca, saj je v petek zvečer, potem ko je zanesljivo dobil kvalifikacije za sobotno sprintersko dirko, izvedel, da mu zaradi kršenja pravil grozi kazen. Že pred tem pa je vedel, da bo danes startal s pet mest slabšega položaja, ker so v njegovem dirkalniku petič v sezoni zamenjali motor.

Kakšna sijajna dirka. V ekipi so opravili izjemno delo, prav tako Valtteri. Z vsemi kaznimi je bil to zanesljivo najtežji dirkaški konec tedna doslej.

Lewis Hamilton

Kazen je nato tudi dobil; vodstvo tekmovanja je ugotovilo, da je imel njegov dirkalnik minimalno napako pri sistemu DRS oziroma pri gibljivosti zadnjega krilca. Zaradi tega je moral na sobotni mini dirki začeti iz ozadja, a se je vseeno prebil do petega mesta. Sprintersko dirko, ki je tretjič in zadnjič v sezoni štela kot nadomestek kvalifikacij za danes, pa je sicer dobil Bottas pred Verstappnom.

Povsem brez kazni je sicer ni odnesel niti Nizozemec, a je dobil le finančni udarec. Po koncu kvalifikacij je prijel dirkalnik tekmeca oziroma preveril zadnje krilce ter s tem kršil pravilo, da se ne sme posegati v tekmovalna vozila. Dobil je 50.000 evrov denarne kazni.

Ozračje je bilo tako dodobra razgreto ne le med obema dirkačema, pač pa tudi v ekipah tekmecev in v navijaških taborih. Za nameček je Verstappen izkoristil še dodatni dve točki za drugo mesto v sprinterski dirki, tako da je imel pred startom lepo izhodišče v SP-ju.

Dal sem vse od sebe. Bilo je zabavno, na koncu nam je malo zmanjkalo. Še vedno vodim v SP, danes sem predvsem poskrbel, da je bila škoda čim manjša. Vrnil se bom še močnejši.

Max Verstappen

To se je še izboljšalo po uvodnih krogih, ko je na drugo mesto prišel moštveni sotekmovalec Sergio Perez in mu nekaj časa kril hrbet pred napadi Mercedesa. A Bottas je bil blizu, v ospredje pa se je hitro prebijal Hamilton. Čeprav je začel kot deseti, je hitro privozil do mest, ki so omogočala napad na neposrednega tekmeca, in pred zadnjo tretjino dirke je bil že tik za njim.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

V 49. krogu je prvič poskusil napasti. Verstappen je takrat odgovoril, tudi tako, da sta oba dirkača zapeljala izven steze. Pri Mercedesu so menili, da je šlo za nevarno vožnjo in so zaradi tega pričakovali kazen vodstva dirke, ki pa je dogajanje ocenilo kot običajno dirkaško potezo. Hamilton je počakal deset krogov, potem pa napadel drugič. V 59. krogu je bil uspešen in Verstappen je bil na drugem mestu, brez možnosti, da bi se še vrnil pred Hamiltona.

V obračunu drugih mož za njunim hrbtom je bil boljši Bottas, ki je pred koncem dirke dobil tudi navodilo moštva, naj skuša ujet Nizozemca, a je ostal tretji. Za majhno zmago v bitki Mercedesa in Red Bulla pa je vendarle poskrbel Perez, saj je v zadnjem krogu s svežimi pnevmatikami dosegel najboljši čas in tako dosežek odnesel Hamiltonu, s čimer je slednji ostal brez dodatne točke.

Vestappna in Hamiltona loči 14 točk
Pred brazilsko dirko je imel Hamilton, ki si je konec tedna prislužil dve kazni in je današnjo dirko začel šele kot deseti, s pet mest slabšega štartnega izhodišča, kot ga je dosegel na sobotni kvalifikacijski dirki, 21 točk zaostanka za Nizozemcem. Zdaj je zaostanek manjši, le še 14 točk; Verstappen ima po novem 332,5 točke, Hamilton je drugi z 218,5.

Do konca sezone so še tri dirke, naslednja bo že čez en teden v Katarju.

VN BRAZILIJE, Sao Paulo       
                    
Končni vrstni red (71/71):       
 1. L. HAMILTON  Mercedes 1:32:22,851 
 2. M. VERSTAPPEN Red Bull   +10,496 
 3. V. BOTTAS   Mercedes   13,576 
 4. S. PEREZ   Red Bull   39,940 
 5. C. LECLERC  Ferrari    49,517 
 6. C. SAINZ   Ferrari    51,820 
 7. P. GASLY   AlphaTauri  1 krog 
 8. E. OCON    Alpine    1 krog 
 9. M. ALONSO   Alpine    1 krog 
10. L. NORRIS   McLaren    1 krog 
                    
                    
Odstop: Ricciardo, Stroll ...     
                    

SKUPNI VRSTNI RED          
                    
Dirkači (19/22):            
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull   332,5 
 2. L. HAMILTON  Mercedes   318,5 
 3. V. BOTTAS   Mercedes   203  
 4. S. PEREZ    Red Bull   178  
 5. L. NORRIS   McLaren    151  
 7. C. LECLERC   Ferrari    148  
 6. C. SAINZ    Ferrari    139,5 
 8. D. RICCIARDO  McLaren    105  
 9. P. GASLY    AlphaTauri   92  
10. F. ALONSO   Alpine     64  
...                  
Konstruktorji (19/22):         
 1. MERCEDES 521,5 5. ALPINE    112 
 2. RED BULL 510,5 6. ALPHATAURI  112 
 3. FERRARI 287,5 7. ASTON MARTIN 68 
 4. MCLAREN 256  8. WILLIAMS   23