in

GZS od podjetij pričakuje strogo preverjanje pogoja PCT

Foto: BoBo

Stopimo kot družba na zavoro in omejimo medsebojne stike povsod, kjer je to mogoče,” je dejal generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti in dodal: “Samo če združimo moči in se vsi odgovorno vedemo, lahko trenutni val covida-19 premagamo.”

Po njegovem so današnje številke alarmantne, okužb je 530 več kot prejšnjo nedeljo. “Sočustvujemo z zdravstvenimi delavci, ki v teh izjemno težkih časih z nadčloveškimi napori skrbijo za bolnike v bolnišnicah. Zato je nujno, da pokažemo, da smo zrela družba, ki ne potrebuje vladnih odlokov o zapiranju javnega življenja in gospodarske dejavnosti,” je poudaril.

Cantarutti verjame, da “smo sami dovolj modri, da se vedemo samoomejevalno pri vsakodnevnih stikih, zasebnih in poslovnih druženjih, sestankih, dogodkih in srečanjih“. Ob tem je pozval k odgovornemu ravnanju vseh državljanov, doslednemu strogemu preverjanju pogoja PCT (preboleli, celjeni, testirani) v podjetjih in spoštovanju preventivnih ukrepov na vseh področjih javnega življenja. K zaustavitvi hitro naraščajočega trenda okužb lahko po njegovem mnenju pripomore tudi višja precepljenost prebivalstva, ki je v Sloveniji še vedno med najnižjimi v Evropi, zato poziva članstvo, da spodbuja cepljenje med zaposlenimi v podjetjih. “Prepričan sem, da smo sposobni stopiti skupaj in biti solidarni do šibkejših, ki jih koronavirus bolj življenjsko ogroža,” je še dodal Cantarutti.

Izpolnjevanje PCT-pogoja za prevzem dostavljene hrane ni več potrebno

Pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so se že pretekli teden zavzeli za odpravo pogoja PCT pri prevzemu in dostavi hrane, kar jim je po poročanju portala 24 ur tudi uspelo. “Glede na prejeto pojasnilo Ministrstva za zdravje, preverjanje PCT-dokazil pri potrošnikih v primeru prejema jedi in pijač na domu ni potrebno,” so za portal sporočili z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Gostinci so opozarjali, da ne gre za “logičen ukrep”, saj tudi v živilski trgovini potrošnik ne potrebuje tega pogoja, ko kupi oz. prevzame hrano. Poleg tega je naročilo hrane prek spleta ali telefona, zato je nemogoče vnaprej vedeti, ali naročnik (potrošnik) izpolnjuje pogoj PCT. Ob dostavi hrane bi se morala potemtakem ta hrana zavreči, če naročnik ne izpolnjuje pogoja PCT. Te hrane namreč ni mogoče prodati komu drugemu, obenem pa naročniku tudi ne moreš zaračunati hrane, če mu je ne izročiš,” so popisali problematiko. Dodali so še, da je tveganje za prenos okužb ob dostavi in prevzemu hrane minimalno oziroma ga sploh ni.