in

Grki podkupili zdravnike, da bi jim dali lažno cepivo, prejeli pa pravega

V Grčiji imajo pri boju za zajezitev koronavirusa precejšnje težave z ljudmi, ki si kupijo lažna potrdila o cepljenju. V oktobru pa so odkrili tudi cepilni center, v katerem so nasprotniki cepljenja podkupili zdravnike, da jih cepijo s “cepivom”, v katerem je pravzaprav samo fiziološka raztopina. Nekaj zdravnikov je podkupnino vzelo, a so iz strahu, da bi nekdo odkril prevaro, ljudi cepili s pravim cepivom proti covidu-19.

Na družbenih omrežjih je v teh dneh zaokrožila zgodba iz Grčije, ki je sicer tam odjeknila že v sredini oktobra. V državi so odkrili, da v več ducatih cepilnih centrih ljudje lahko pridobijo lažno potrdila o cepljenju.

Adar Poonawalla

A obstajajo tudi primeri, v katerih so ljudje, ki nasprotujejo cepljenju, želijo pa se izogniti hitremu testiranju in pridobiti dostop do storitev, podkupili zdravnike, da bi jih ti cepili s “cepivom”, ki je pravzaprav samo fiziološka raztopina. Podkupnine so znašale okoli 400 evrov. Po poročanju grškega Mega TV so nekateri zdravniki podkupnino vzeli, a so vseeno uporabili pravo cepivo, da bi se izognili težavam.

Časopis tovima je sicer poročal, da je v lažna cepljenja vpletenih med 100 in 200 cepilnih centrov od skupno 2.000, v prevarah pa naj bi sodelovalo med 200 in 300 zdravstvenega osebja. Ocenjujejo, da ima lažno potrdilo o cepljenju več kot 100.000 državljanov in državljank.

Inšpektorati so po teh razkritjih poostrili nadzor v številnih grških mestih.

V veljavo so sicer v soboto stopili novi ukrepi z novimi omejitvami za necepljene, kar je vodilo v dolge čakalne vrste pred trgovinami zaradi preverjanja pogoja covid potrdil.

Precepljenost v Grčiji je po zadnjih podatkih Our World in Data sicer višja kot v Sloveniji. Polno precepljenih je uradno skoraj 62 odstotkov ljudi. Koliko od tega lažno, ni znano.