in

Gospodarstveniki o zaprtju: Slovenija bi bila ena izmed osamelcev

Še enega zaprtja si ne moremo privoščiti, je slišati iz slovenskega gospodarstva. Foto: Pixabay

Ne predstavljam si, da bi morali ustaviti proizvodnjo, nismo je ustavljali v prvem valu in močno upam da je tudi tokrat ne bo treba, pravi direktor družbe AQuafilSLO Denis Jahič. “Trenutno imamo polno naročil in je ključno, da nemoteno proizvajamo in prodajamo, zadržimo svoje kupce po celem svetu in ne pretrgamo dobavne verige zelo pomembno da ne pretrgamo dobavne verige, ki je že itak zaradi visokih stroškov energije in transporta močno načeta.”

Avtoprevozniki opozarjajo na možnost motenj v oskrbi

Morebitno zaprtje bi prizadelo vse, ne le gospodarstva, opozarja izvršna direktorica Kluba slovenskih podjetnikov Sonja Šmuc. “Tudi slike, kot jih vidimo v kakšni drugi državi, težave z dobavo določenega blaga, goriva, zdravil, kar koli drugega, gorivom, zdravili, vse to je lahko posledica lockdowna,” je izjavila.

Generalni direktor GZS-ja Aleš Cantarutti pa navaja še eno zelo pomembno razliko: če je bila v prvem zaprtju družbe zaprta večina držav Evropske unije, tokrat ne bi bilo tako. Slovenija bi bila eden izmed osamelcev in to prav zdaj, ko se evropsko gospodarstvo po covidu in logističnih težavah počasi postavlja na noge.

“Prav zdaj, v zadnjih dveh mesecih lovi letno realizacijo oziroma proizvodne cilje. Zelo nerodno bi bilo, če bi se slovenska podjetja morala ustaviti, in vemo, da so slovenska podjetja pomemben dobavitelj evropskim podjetjem. Na ta način bi lahko izpadla iz dobaviteljske verige,” je povedal Cantarutti.

Se pa več kot strinjamo da bi morali strogo upoštevati in kontrolirati PCT, in ne samo to, dodatno predlagamo tudi testiranje cepljenih in prebolevnikov v določenih segmentih gospodarstva, še poudarja Cantarutti.